Sofie Obbens
Sofie Obbens Hoe ben jij zwanger? 19 jul 2024
Leestijd: 6 minuten

Mandy (31) is zwanger: ‘De wasbare luiers heb ik al in huis’

In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor, om meer te weten te komen over hun zwangerschap en de aankomende bevalling.

Deze week Mandy (31), die 28 weken zwanger is.

Naam: Mandy
Leeftijd: 31
Hoeveel weken zwanger: 28
Partner: Getrouwd
Hoeveelste kind: Eerste
Beroep: Docent Communicatie op de Hogeschool Utrecht

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“We waren nog niet van plan om aan een kindje te beginnen, want we waren er nog niet aan toe. Mijn man heeft al een hele tijd mentale klachten. Hij is momenteel nog onder diagnose bij een psychiater vanwege zijn depressieve periodes. We zaten samen te wachten op een stabiele periode bij mijn man en wilden daarna pas aan een kindje beginnen.

Maar nu ik zwanger ben, hebben we besloten dat we daar niet meer op gaan wachten, maar ermee om leren gaan. Daar zijn we nu hard mee bezig en dat lukt de ene week beter dan de andere. Gelukkig ben ik mentaal stabiel. Soms zou ik de zwangerschap liever honderd procent samen willen beleven. Of mijn man kan genieten van de zwangerschap, hangt af van hoe hij zich voelt. Daar kan ik het ene moment beter tegen dan het andere.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Tussenin. Lichamelijk voel ik me goed. In het begin was ik misselijk, maar niet extreem. Op het moment heb ik wat bekkenpijn. Maar ik ben vooral aan het genieten van het feit dat ze gezond is en goed groeit. De eerste weken zag ik de zwangerschapsglow niet bij mezelf. Laatst zei mijn man voor het eerst: ‘je hebt een stralend gezicht’.

Mentaal is het soms wat zwaarder voor me. Toen we zagen dat ik zwanger was, was er eerst paniek, omdat we op wat meer stabiliteit hadden gehoopt. Toch zeiden we al na een half uur dat we ervoor wilden gaan. Na de eerste echo’s werd het concreter voor mijn man en begon hij langzaamaan aan het idee te wennen. Daardoor ging het met mij ook beter.

Omdat wij ons leven zo duurzaam mogelijk willen inrichten, dachten we ook na of wij wel een kindje op deze wereld wilden zetten. Het klimaatnieuws is niet opbeurend voor de toekomst en dit is geen wereld waar ik mijn kindje graag wil laten opgroeien. Zwanger worden is geen duurzame keuze, want een nieuw mens gaat ook weer zijn of haar eigen dingen verbruiken. Maar ik geloof wel dat er nieuwe mensen nodig zijn die in verbinding staan met zichzelf en de aarde.”

Mandy
Bron: Eigen beeld

Geslacht delen met anderen of pas bij de geboorte?

“Iedereen om ons heen weet al dat het een meisje wordt. Ik hoefde het niet per se te weten, maar voor mijn man hielp het wel om het geslacht te zien. Door het erover te hebben dat het een meisje is en over ‘zij’ te praten, wordt het concreter voor hem. Toch vind ik het leuk als mensen het geheim houden. Wie weet doen we dat de volgende keer.”

Naam delen of voor jezelf houden?

“De naam houden we voor onszelf. We zijn er bijna uit. De naam die we in ons hoofd hebben, zeggen we regelmatig en we voelen ons er goed bij. We zijn er nog niet helemaal uit of we ons kindje een tweede naam willen geven en welke naam dit dan zal zijn.”

Zwangerschapscursus volgen of alles op gevoel?

“Een combinatie. We hebben ons al aangemeld voor een zwangerschapscursus. Maar ik vind het ook belangrijk om dingen op gevoel te doen en daar helpt de juiste informatie bij.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Ik heb zieke nesteldrang, het kamertje is al bijna af en ik heb de wasbare luiers al in huis. Ook heb ik allerlei boeken over zwanger zijn en bevallen. Een echte aanrader vind ik De Groene Mama. In dit boek leer je stapje voor stapje hoe je je leven als mama duurzaam kan inrichten.”

Mandy
Bron: Eigen beeld

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik ben me hier nog in aan het verdiepen. Het heeft allebei voor- en nadelen. Ik heb binnenkort een afspraak met de verloskundige om te bespreken wat bij ons zou passen.”

Bevallen met alleen je partner of ook anderen erbij?

“Het liefst beval ik met mijn man erbij. Maar het lijkt me ook fijn om een back-up plan te hebben. Bijvoorbeeld mijn moeder of beste vriendin.”

Wel of geen pijnbestrijding tijdens de bevalling?

“Ik wil het eerst zonder pijnbestrijding proberen, maar ik moet nog bedenken wat voor mij dan de grens is. Ik doe veel aan yoga, meditatie en mindfulness, hiermee zou ik het eerst mee willen proberen. Maar ik kan me ook voorstellen dat ik na een dag en nacht bevallen denk: het is wel goed met dat ademhalen. Ik ga in ieder geval niet roepen dat ik gelijk een prik wil. Ik wil het eerst aangaan, maar ik ben niet principieel tegen pijnbestrijding.”

Borstvoeding of flesvoeding?

“Ik zou heel graag borstvoeding willen geven, omdat me dat mooi en intiem lijkt. Daarbij ben ik vegan en en vegan flesvoeding bestaat niet echt. Je hebt wel kunstvoeding op basis van rijst, maar dat staat de dokter alleen toe bij allergieën. Flesvoeding op basis van soja is in Nederland niet te krijgen. Mocht borstvoeding echt niet lukken, dan vrees ik dat het dan toch op basis van koemelk wordt. Het is jammer dat dat ten koste moet gaan van andere zoogdieren.”

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou als toekomstige moeder?

“Heel belangrijk, ik geloof dat ik elke dag een klein, groen stapje naar duurzaamheid kan zetten. Ik probeer nu al het verbruik van de baby zo laag mogelijk te houden. Dat betekent wasbare luiers en alle kleertjes en spullen voor het babykamertje tweedehands kopen. Ik vind het leuk om tweedehands te shoppen en kan echt blij worden van een goede en betaalbare vondst. Ik deel mijn vondsten dan ook graag met vrienden en familie om hen te inspireren.”

Wilma (25) heeft last van bekkenpijn: ‘Ik voel me dan net een oud vrouwtje’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme