Mag je een tattoo tijdens je zwangerschap laten zetten?
Als je zwanger bent en je wel van een tattoo op zijn tijd houd, dan vraag je je misschien af of je tijdens je zwangerschap een tattoo mag laten zetten. Is het veilig voor jou en de baby? Wij vertellen het je.
Als jij van tatoeages houdt, is een zwangerschap een mooie betekenisvolle gebeurtenis die je misschien wel wil laten vastzetten.
Bijzondere gebeurtenis
Een zwangerschap is een bijzondere gebeurtenis die sommigen graag willen onthouden. Een reis van negen maanden op een speciale en unieke manier laten terugkomen, kan door middel van een tattoo op je lichaam. Maar is een tattoo laten zetten tijdens je zwangerschap wel veilig, zowel voor jou als voor de baby in je buik?
Als je bijvoorbeeld de naam van je kind of de uitgerekende datum wil laten tatoeëren, kun je toch het beste wachten tot na de bevalling. Met het zetten van een tattoo loop je kans op een infectie en dat wil je tijdens je zwangerschap er niet bij hebben. Als je zwanger bent, is er ook een grotere kans dat je een slechte reactie krijgt op sommige of alle ingrediënten in de inkt.
Risico op infecties
De grootste zorg bij het krijgen van een tattoo tijdens de zwangerschap is het risico op een infectie, zoals hepatitis B en HIV. Door de kunstmatige gaatjes die in je lichaam ontstaan bij het zetten van een tattoo kunnen infecties ontstaan die schadelijk voor je baby zijn, zeker als de materialen niet hygiënisch genoeg zijn. Daarnaast wordt je lichaam tijdens de zwangerschap uitgerekt, waardoor een tatoeage die je gedurende die tijd laat zetten, na de bevalling anders eruit kan zien. Als hij daardoor minder mooi wordt, is dat natuurlijk ook zonde.
Een ander risico’s van piercings of tatoeages tijdens de zwangerschap zijn allergieën. Hoewel het zeldzaam is, zijn sommige personen allergisch voor tatoeage-inkten, pigmenten en/of kleurstoffen. Weer anderen zijn bijvoorbeeld allergisch voor naalden en/of gerelateerde materialen. Een ander risico is het vertragen van de ontwikkeling van je baby. Hoewel er meer onderzoek nodig is om dit te bevestigen, zouden de chemicaliën in tatoeagekleurstoffen de ontwikkeling van de baby gedurende de eerste twaalf weken kunnen beïnvloeden. De risico’s zijn helaas onbekend.
Tattoos na je zwangerschap
Misschien heb je al meerdere tattoos tijdens je zwangerschap. Ook dan kan het zijn dat deze tattoos er na de zwangerschap anders uitzien. De kunstwerken kunnen wazig, vervaagd of misvormd worden. Tatoeages op je buik, borsten of heupen zullen het meest waarschijnlijk veranderen, omdat die gebieden het meest uitzetten als je zwanger bent. Het kan ook zijn dat je tatoeage zijn grootte en vorm behoudt, maar dat er striae ontstaat dat ervoor zorgt dat het vervaagt.
Twijfel je dus nog of je wel of niet een tattoo wil zetten tijdens je zwangerschap? Doe het dan voor de zekerheid niet, dat is wel zo veilig voor jou en je baby. Na de bevalling kun je altijd nog een tatoeage laten zetten en dan heb je er ook nog lang plezier van. Je weet wat ze zeggen: better safe than sorry.
Een tattoo met de naam van je man: ‘Dat is het stomste wat je kan doen’