Smakkende collega’s en praten met volle mond: 1 op 5 luncht liever alleen
Smakkende geluiden, praten met volle mond en overal kruimels: gruwel jij ervan? Onder andere daarom luncht een op de vijf mensen het liefst alleen. Slechte tafelmanieren van collega’s vormen een grote bron van ergernis tijdens de lunch. Kun je er iets aan doen als het geklets van collega’s met volle mond of smakken je tot waanzin drijven?
Slechte tafelmanieren zijn grote ergernis
Uit onderzoek van Acties.nl. blijkt dat slechte tafelmanieren van collega’s een grote ergernis zijn. Ruim veertig procent van de ondervraagden stoort zich namelijk weleens aan eetgewoonten van collega’s. Voor mensen die niet tegen smakken kunnen, kan die gezamenlijke lunch een hel zijn.
Een op de drie werknemers ergert zich ook aan collega’s die te lang lunchpauze houden. Toch lunchen we helemaal niet zo lang, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Nederlanders nemen namelijk gemiddeld 21 minuten de tijd voor de lunch. Zestien procent van de Nederlanders brengt de lunchpauze gewoon achter het bureau door.
Buitengesloten worden tijdens lunch op werk
Er kan ook een andere reden zijn waarom je liever alleen luncht. Misschien kun je moeilijk aansluiting vinden bij collega’s aan de lunchtafel. Voel jij vaak ongemakkelijk of buitengesloten? Een volle lunchtafel kan nog zo gezellig ogen, dertien procent van de ondervraagden geeft aan zich weleens buitengesloten te voelen. Vooral hoogopgeleide vrouwen ervaren dit tijdens de lunch op werk.
Intermediair geeft wat tips als je in die situatie zit. Ga er bijvoorbeeld niet te snel van uit dat mensen je niet mogen. Neem wat risico en trek toch de stoute schoenen aan om contact te maken. Ga naast iemand zitten en neem initiatief tot een praatje maken.
Geen rustmoment
Soms kan akoestiek in een kantine helemaal niet fijn zijn en is de lunch op werk geen rustmoment maar een kwelling. Meer dan de helft van de werkende Nederlanders komt moeilijk tot rust in de pauze. Misschien is een wandeling buiten dan een oplossing? Slechts één procent van de Nederlanders maakt een wandeling tijdens de lunch. Bijkomend voordeel wanneer je dit wel doen: niet hoeven luisteren naar smakkende collega’s.
Haat aan smakken met misofonie
Drijft het geluid van etende mensen of smakken je tot waanzin? Dan zou je weleens misofonie kunnen hebben. Bij mensen die deze aandoening hebben, gebeurt er daadwerkelijk iets in de hersenen als ze een geluid horen dat hen triggert. Misofonie betekent letterlijk ‘haat aan geluid’, volgens het AMC. Is dit een reden voor jou om achter je bureau te lunchen en niet met je collega’s? Je kunt online een test doen om te zien of je deze aandoening hebt. Als je er problemen van ondervindt, neem dan contact op met je huisarts. Je arts kan je helpen om dit probleem bespreekbaar te maken bij je collega’s.
Slechte tafelmanieren bespreken
Wil je toch de slechte tafelmanieren van je collega’s bespreekbaar maken? Dat kan lastig zijn. Zo zei etiquette-deskundige Gonnie Klein Rouwelaar al eens over slechte tafelmanieren tegen RTV Oost: “Als iemand smakt kun je er niks van zeggen. Leidt de mensen af, probeer een gesprek aan tafel te beginnen. Zorg dat het niet meer té hoorbaar is.” De deskundige zei dit naar aanleiding van een gesprek over tafelmanieren tijdens het kerstdiner. Nu rijst de vraag: hoe pak je dit aan bij je collega’s?
Etiquette-expert Lilian Woltering van omgangsvormen.com erkent dat je er eigenlijk niks van kunt zeggen, tenzij je een goede band hebt met de collega. “Het is een gevoelig punt. De enige manier waarop je er iets van zou kunnen zeggen is met humor. Als dat bij je past, tenminste. Maak dan bijvoorbeeld de grap: ‘Hallo, ik zie het eten bij je naar binnen verdwijnen!’ Probeer het luchtig te houden.”
Lilian benadrukt dat je dit echt niet tegen alle collega’s kunt zeggen, net zoals wanneer een collega niet fris ruikt. “Je moet echt een bepaalde band met iemand hebben als je iemand op smakken of slechte geur wilt aanspreken.” Kortom: schat de situatie goed in en weet bij wie je je kunt uiten en bij wie niet. Probeer een paar keer per week met je collega’s te lunchen en neem af en toe een moment voor jezelf.
Lees ook:
Probeer deze goedgevulde lunchwraps!
Gezonde lunch? Deze carpaccio salade met truffel is god-de-lijk!
Nieuwe onderzoek: Met onbekende mensen praten is goed voor je gezondheid