veraguldemeester
veraguldemeester Kinderen 14 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Luieruitslag: zo kun je het voorkomen of verminderen

Maar liefst één op de drie baby’s krijgt last van luieruitslag. Het is erg vervelend, want het kan prikken of jeuken bij zo’n kleintje. Wat is het precies, hoe ontstaat het en hoe kun je het voorkomen of verminderen? Je leest het allemaal hieronder.

Luieruitslag, ook wel luierdermatitis genoemd, is een pijnlijke huiduitslag op de billen van je baby. Deze uitslag komt vaak voor bij baby’s tussen de negen en achttien maanden. Bij luieruitslag is de huid rood en schraal en soms ontstaan er zelfs wondjes op.

Hoe krijgt je baby luieruitslag?

Zoals je misschien wel had verwacht, is de luier de grote boosdoener van luieruitslag. De huid rondom de billen en bovenbenen kan geïrriteerd raken door de combinatie van urine, ontlasting en wrijving. Een luier sluit doorgaans goed af en dat zorgt voor een warme en broeierige omgeving. Het resultaat: geïrriteerde en pijnlijke babybillen. Een kind heeft extra kans op luieruitslag, wanneer het diarree heeft of een antibioticakuur krijgt, niet goed of te weinig wordt schoongemaakt en wanneer je kind gevoelig is voor eczeem.

Luieruitslag voorkomen of verminderen

Heeft je baby op dit moment luieruitslag of wil je het voorkomen? De volgende tips gaan je daar zeker bij helpen.

Vaak luier verschonen

Verschoon de luiers van je baby minimaal elke twee tot drie uur. Merk je dat de luier al wat voller zit? Verschoon de luier dan een keer extra. Op die manier ben je irritatie door een broeierige omgeving voor. Heeft je kind gepoept? Laat hem of haar daar dan niet in liggen of zitten, maar verschoon de vieze luier direct. Op die manier kan het zuur van de ontlasting de huid van je baby niet gaan irriteren.

Goed schoonmaken

Maak bij het verschonen van de luiers alles goed schoon. Gebruik hiervoor lauw water of babydoekjes die ongeparfumeerd zijn. Babydoekjes met parfum kunnen de al pijnlijke billen alleen maar meer gaan irriteren. Dep de billen na het schoonmaken droog met een hydrofiele doek.

Geïrriteerde huid insmeren

Nadat de billen goed schoongemaakt en gedroogd zijn, kun je de geïrriteerde huid insmeren met bijvoorbeeld zinkzalf. Dit beschermt de huid tegen urine en ontlasting en heeft daarnaast ook een ontsmettende werking.

Andere luiers

Als jouw kind vaak last heeft van luieruitslag, dan kun je ook kijken of je wel de juiste luiers voor je kind hebt. Wanneer je kind gevoelig is voor luieruitslag en dit regelmatig heeft, dan kun je het beste gaan voor extra absorberende luiers. Hierdoor blijven de billen droger en zal het minder gaan broeien.

Naar de huisarts

Luieruitslag is onschuldig, dus hiermee hoef je niet naar de huisarts. Merk je dat het niet overgaat of alleen maar erger wordt? Dan is het wél slim om een afspraak bij de huisarts te maken. Het kan namelijk zo zijn dat het geen luieruitslag is, maar een schimmelinfectie. De twee lijken erg op elkaar, maar hebben een andere behandeling nodig. Gelukkig is een schimmelinfectie met de juiste crème snel verdwenen.

Verwacht je meer hulp van jouw partner bij de opvoeding en in huis? 5 manieren om dat duidelijk te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme