Ben jij af en toe een luie moeder? Voel je niet schuldig, het is juíst goed voor je kids
De luie moeder? Yep, ze bestaat. De luie moeder leunt achterover en laat haar kids het werk doen. Tot op zekere hoogte natuurlijk, maar lui is ze. En ze vindt het heerlijk! Haar kinderen komen niets te kort, juist niet. Ze leren al vroeg te denken in oplossingen, zijn snel zelfstandig en fantasierijk.
Voel je ook zeker niet schuldig als jij jezelf onder de luie moeders schaart: het is helemaal oké.
Wat doet een luie moeder dan anders dan andere moeders?
Sommige ouders hangen boven hun kids om te zien wat ze doen, met wie, wanneer en waarom. Ze grijpen in bij kleine ruzietjes, als hun mini over een steentje dreigt te vallen in de zandbak en laten ze niets alleen doen. Klinkt niet ontspannen, is het ook niet.
Luie ouders daarentegen zijn het tegenovergestelde: die scrollen door hun Insta-feed op een bankje terwijl de kids in diezelfde zandbak uitvechten wie als eerste met de schep mag. Zo leren ze zelf conflicten en problemen op te lossen.
Natuurlijk houdt ook de luie moeder haar kroost in de gaten, maar ze grijpt niet in elke situatie in. Ze observeert en wacht tot de kids het zelf opgelost hebben. Ook speelt ze niet mee, maar laat haar kids hun gang gaan. Fantasie wordt op deze manier gestimuleerd en kinderen worden er creatiever van. Ze moeten namelijk zelf nadenken over wat ze willen doen en met wie.
Ook als de kinderen zich lijken te vervelen, doet de luie moeder niets. Ze ziet het als een oplaadmomentje voor de kids en daarna komt er wel weer een speelmoment.
Wat doet ze dan wel?
Een luie moeder neemt tijd voor zichzelf, doet een wasje, ruimt wat op, leest een boek of scrolt wat door haar telefoon, terwijl de kinderen lekker aan het spelen zijn. Of ze verzint kleine klusjes voor haar kids, denk aan de tafel dekken, speelgoed opruimen, spulletjes in de vaatwasser zetten, en geeft ze daar wat geld voor om te sparen voor iets leuks: win/win.
Zo leren ze meehelpen in het huishouden én leren ze in de praktijk wat geld verdienen en sparen is. Ook doet ze niet aan trainingen, zoals zindelijkheidstraining. Nee, niets van dat, ze merkt vanzelf wanneer haar kids daar klaar voor zijn.
https://www.famme.nl/kinderen-tips-om-dingen-te-verbergen/
De luie moeder leunt (meestal ontspannen) achterover en leert haar kinderen wat onafhankelijk zijn is, wat doorzettingsvermogen is en hoe je met teleurstellingen omgaat. Ze doet een stapje terug en geeft haar kids zelfvertrouwen zodat ze opgroeien tot creatieve, zelfstandige, zelfverzekerde volwassenen.
Natuurlijk doet ze dit niet fulltime, maar vaak genoeg om er zelf blij van te worden en blije kids om zich heen te hebben.
https://www.famme.nl/hele-gezin-thuis-beetje-me-time/