Een lotusbevalling? Dit heb je allemaal nodig
Je kunt er tegenwoordig steeds vaker over lezen en horen: de lotusbevalling. Dat betekent dat je de navelstreng na de geboorte nog even laat uitkloppen voordat je hem doorknipt, of je laat hem een paar dagen uitdrogen zodat hij vanzelf loslaat. Voor de volledige lotusbevalling heb je wel een aantal dingen nodig.
Waarschijnlijk kun je je voorstellen dat de placenta wat aandacht nodig heeft als je hem nog een paar dagen verbonden laat aan je baby. Hier zetten we op een rijtje wat je allemaal nodig hebt voor een halve en hele lotusgeboorte.
Wat is een lotusbevalling?
Een lotusbevalling of lotusgeboorte houdt in dat je de navelstreng niet direct na de geboorte doorknipt, maar hem op zijn minst nog laat uitkloppen. Totdat er geen bloed meer doorheen stroomt dus. Knip je hem daarna door, dan heet dat een halve lotusbevalling. De placenta is dan ook al geboren. Laat je de placenta verbonden met de baby via de navelstreng totdat de navelstreng zelf loslaat? Dan heet dat een volledige lotusbevalling. Daarbij kan het drie tot vijf dagen duren voordat de navelstreng loslaat.
Waarom een lotusgeboorte?
Waarom je dat in hemelsnaam zou doen? Er zitten aardig wat voordelen aan de navelstreng op zijn minst uit te laten kloppen of pulseren voordat je hem doorknipt. Zo krijgt je baby namelijk het laatste bloed via de placenta in zijn lichaam. Dit extra laatste beetje bloed bevat 30 tot 35 milligram ijzer: ongeveer net zo veel als 100 liter borstvoeding! Dat bloed is ook erg rijk aan zuurstof, witte bloedcellen, antistoffen en stamcellen.
Met een hele lotusgeboorte is de navelstreng op een gegeven moment helemaal uitgeklopt en stroomt er dus geen bloed meer doorheen. Voor veel ouders is de keuze voor een hele lotusgeboorte dan ook gebaseerd op de energetische factor: je baby heeft negen maanden in de baarmoeder gezeten in de baarmoeder, en je wilt je baby `afscheid` laten nemen van dit orgaan op een natuurlijke manier. Een mooi idee, en bovenal een erg persoonlijke keuze wat je na de geboorte met de navelstreng en placenta wilt doen.
Wat heb je nodig voor een lotusbevalling?
Voor een halve lotusbevalling heb je niet meer nodig dan bij een bevalling waarbij de navelstreng direct wordt doorgeknipt. Je verloskundige zal na het uitkloppen de navelstreng doorknippen en het navelstompje verzorgen.
Voor een hele, volledige lotusbevalling heb je wel het een en ander nodig. Je moet immers een aantal dagen na de bevalling voor de placenta ´zorgen`. Zodat het niet gaat stinken en rotten: we hebben het namelijk wel over een orgaan. Dit heb je allemaal nodig:
- Mandje en bak of schaal
- Vier tot zes katoenen doeken, formaat theedoek
- Een zak grijs zeezout
- Onderlegger voor in het mandje, zoals ultra absorberende keukenrol
- Gedroogde kruiden zoals kamille, rozemarijn, rozenknopjes, lavendel
- Optioneel: een essentiële olie, zoals lavendel
Na de geboorte van de placenta wordt deze opgevangen in een bak op schaal, en door je partner, verloskundige of doula schoongemaakt. Daarna wordt de placenta ingewreven met het zeezout, zodat het vocht uit de placenta wordt opgenomen en hij mooi kan drogen.
Na dit proces maak je het mandje klaar met de onderlegger. Dan wikkel je de placenta in een of twee theedoeken, strooi je er eventueel wat gedroogde kruiden op, en een paar druppeltjes lavendelolie zodat alles lekker ruikt. De placenta heeft namelijk van zichzelf een sterke, aarde-achtige geur. Het is een goed idee om iedere dag, of zelfs twee keer per dag als je de geur te sterk vindt, de doeken, het zout en de kruiden te verversen. Dat kun je doen met een stuk keukenrol.
Tot de navelstreng volledig is opgedroogd tot een harde, zwarte streng en vanzelf een naveltje bij je baby achterlaat. Vaak een moment van grote blijdschap!
Benieuwd of je baby het voelt wanneer de navelstreng wordt doorgeknipt? Lees het hier.
Bevallingsverhaal Lea: ‘Wat er gebeurde toen de placenta kwam, zullen we niet snel vergeten’