Is een loopstoel wel of niet goed voor je baby?
Een baby in een loopstoel is ontzettend schattig om te zien, en ook lekker makkelijk voor jou als ouder omdat je baby zich er lang in kan vermaken. Toch is het niet aan te raden je baby te leren lopen in een loopstoel.
Er zitten namelijk wat risico’s aan zo’n schijnbaar onschuldig loopstoeltje. Het is niet voor niets dat deze kinderarts al zei dat ze er zelf nooit eentje zou gebruiken.
De loopstoel
Het leuke stimulerende speelgoed genaamd een loopstoel is een stoeltje op wieltjes. Daar zet je je baby in, zodat hij al zittend zijn beentjes kan bewegen en zo een soort van kan lopen. Vaak zit er een tafeltje vast aan de loopstoel met een hoop speelgoed, waarom de meeste baby´s het zeker geen straf vinden in de loopstoel te bewegen. Ze zijn te koop voor baby´s vanaf zes maanden die al zelf kunnen zitten.
Het is dus erg leuk voor je baby, en voor de ouders is het ook erg fijn soms even je handen vrij te hebben en een andere optie te hebben dan de box. Maar of het ook echt helpt bij het leren lopen? Nee.
Risico’s loopstoel
Er zitten een aantal risico´s aan een loopstoel:
Vertraging in ontwikkeling
Het zorgt er niet voor dat je baby sneller gaat lopen, maar eerder langzamer. Je baby hangt namelijk in het zitje of hangmatje waardoor je baby zijn benen steekt. Zo staat hij dus eigenlijk niet op zijn eigen benen, en leert hij geen kracht met zijn benen zetten. Ook kan een loopstoel bijdragen aan een verkeerde looptechniek, vooral als je een baby van zes maanden in een loopstoel zet. Een baby is dan helemaal nog niet klaar om te leren lopen, en vooral niet op deze manier.
Ergonomisch onverantwoord
Dat wil zeggen dat de heupjes naar beneden hangen, en niet goed ondersteund worden. Je baby is nog niet aan deze houding toe, waardoor de spieren en gewrichten niet op de juiste manier worden gestimuleerd.
Risico op kantelen
Door een trapje of afstapje thuis kan een baby gemakkelijk kantelen en vallen, met alle gevolgen van dien.
Even niet opletten
Ouders denken soms dat ze hun baby gerust even alleen in de loopstoel kunnen laten, net als in de box. Maar met een loopstoel zit een ongeluk in een nog veel kleiner hoekje.
Toch een loopstoel
Het is dus niet aan te raden een zo’n ding voor je baby te kopen. Beter is om je baby op zijn eigen tempo te laten leren zitten, kruipen en daarna lopen. En wil je even je handen vrij hebben, dan doe je dat beter met een box of speelkleed. Koop je er toch een, let er dan op dat hij voldoet aan de NEN-EN 1273: 2005 norm. Daardoor is het risico op kantelen beperkt, en kan het zitje niet zomaar loslaten. Zorg wel dat je dan een nieuw loopstoeltje aanschaft, anders ben je niet zeker meer van de veiligheidsnorm.
Hierop wil je letten bij het kiezen van een draagzak voor je baby