Loensen bij je baby? dit is de reden dat jouw baby scheel kijkt
Kijkt jouw baby af en toe scheel? Of draait zijn of haar oogje soms weg? Dat wordt ook wel loensen genoemd. Maar wanneer is het normaal en wanneer moet je hiervoor naar de huisarts?
Wij vertellen je alles wat je over loensen moet weten.
Scheel kijken
Laten we vooropstellen dat veel baby’s aan het begin zo nu en dan scheel kijken. In principe kan dat altijd een keer gebeuren, maar meestal gebeurt het als hij of zij moe is. Tot je baby zes maanden oud is, is het normaal als hij dit af en toe doet. Dat komt namelijk doordat de oogspieren van een baby zich nog aan het ontwikkelen zijn en de ogen nog niet goed samenwerken.
Maar wanneer kijkt een baby eigenlijk scheel en is er dus sprake van loensen? Normaal gesproken draaien de ogen allebei tegelijk naar een bepaalde kant of voorwerp toe als ze daarnaar kijken. Als iemand scheel kijkt, dan kijken allebei de ogen niet tegelijk dezelfde kant op. Soms kan het ook lijken dat een baby scheel kijkt, maar heeft hij alleen een extra huidplooi bij zijn binnenste ooghoeken of een brede neusrug.
Wanneer naar het consultatiebureau?
Als jouw baby ouder is dan zes maanden en nog steeds af en toe scheel kijkt, kun je het beste even langs het consultatiebureau gaan. Ook als scheelzien, oogafwijkingen of luie ogen in jullie familie voorkomt en je baby af en toe scheel kijkt, kun je dit het beste doen. En als jouw baby constant scheel kijkt is het sowieso verstandig om ernaar te laten kijken.
Kijkt een baby constant scheel, dan kan dit voor een lui oog zorgen. Het is daarom ook goed om zo snel mogelijk hiermee aan de bel te trekken, want hoe eerder dit wordt ontdekt, hoe groter de kans is dat een lui oog kan worden voorkomen. Ook als je twijfelt is het nooit verkeerd om een arts van het consultatiebureau ernaar te laten kijken.
Oogafwijkingen
Als jouw baby zo nu en dan scheel kijkt, is de kans op een lui oog niet heel groot, maar je kan altijd op het consultatiebureau laten testen of je baby wel scherp ziet. Op het consultatiebureau worden de ogen ook gecontroleerd op eventuele oogafwijkingen. Scheelzien kan ook ontstaan als de oogspieren te lang of te kort zijn. Daardoor gaat het oog namelijk scheeftrekken.
Als jouw baby voor het loensen behandeling nodig heeft, kan dat op verschillende manieren: door een bril, het afplakken van het oog, verschillende oefeningen doen of door een oogspieroperatie. Welke behandeling een baby nodig heeft, ligt aan hoe ernstig de situatie is.