Litteken na een keizersnede? Zo verzorg je hem
Een litteken na een keizersnede heeft tijd nodig om te helen. Maar zodra de wond dicht is kun je het litteken gaan behandelen. Daar geven wij graag wat tips bij!
Ben je zwanger? Dan kijk je vast enorm uit naar de bevalling. Alleen gaat dit helaas niet altijd als gepland en kan het zijn dat je een keizersnede nodig hebt. Maar een uitzondering ben je dan niet, want in Nederland bevalt bijna een op de vijf vrouwen via een keizersnede.
Litteken na een keizersnede
Het litteken dat je overhoudt aan de keizersnede is dan dus ook niet uniek. Althans, wel uniek in zijn eigen vorm natuurlijk, maar met jou zijn er dus vele vele moeders die een dergelijk litteken hebben. Niks om je voor te schamen dus.
Wel is het belangrijk dat je je litteken goed behandelt. Omdat het wat groter en dieper is dan de littekens op je knieën van toen je kind was, moet je het herstelproces een handje helpen.
Wanneer je je litteken goed behandelt zal het er na verloop van tijd een stuk minder heftig uitzien. Maar het behandelen van je litteken na een keizersnede is niet alleen voor esthetische doeleinden. Je kunt namelijk ook last krijgen van verklevingen aan de binnenkant van je buik.
Tips litteken behandelen
Het is dan ook belangrijk om je litteken dagelijks te masseren met een fijne olie of littekengel. En daar geven wij je graag wat tips bij.
Olie of crème
Begin pas met het behandelen van je litteken wanneer je wond goed geheeld is. Zo’n twee weken na de keizersnede, kun je je litteken beginnen in te smeren met een fijne olie of crème. Zo kun je het littekenweefsel soepel houden. Hiervoor bestaan speciale littekencrèmes of -zalfjes, maar je kunt ook een fijne huidolie gebruiken.
Uit eigen ervaring kunnen wij Bio-oil aanraden. Deze olie staat erom bekend striemen en littekens minder zichtbaar te maken en is tegenwoordig 100% natuurlijk en vegan. Overigens kun je dit ook goed gebruiken om striae tegen te gaan tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode.
Ook heeft Hansaplast nu een XL versie van hun littekenvervager. Dit is een pleister die helpt bij het herstelproces van de huid. Perfect voor het litteken na een keizersnede dus.
Pro-tip: knip de pleister in de vorm van je litteken, zo doe je langer met een pakje.
Masseren
Zo’n zes weken na de keizersnede is je litteken dusdanig genezen dat je het ook echt kunt masseren. Doe dit twee keer per dag met de door jou gekozen olie of zalf. Dit zorgt er niet alleen voor dat je het weefsel soepel houdt, maar het verkleint ook het risico op verklevingen in de buikwand.
Houd het masseren dan ook minimaal drie maanden vol, maar liever nog zes maanden. Zo verklein je de kans op verkleving aanzienlijk.
Geen zon!
Misschien wist je het al, misschien ook niet, maar littekens gaan niet zo goed op zon, dus ook littekens na een keizersnede niet. De nieuwe huid is erg gevoelig en de UV-stralingen zijn daar te sterk voor. Probeer daarom de zon, vooral in het begin, zoveel mogelijk te vermijden of het litteken goed af te dekken.
Is je keizersnede al wat langer geleden? Zorg er dan nog steeds voor dat je het litteken goed insmeert wanneer je de zon in gaat. Liefst met factor 50.
Toch verkleving?
Merk je dat je toch veel last houdt en vermoed je dat je verkleving hebt? Ga dan even langs je huisarts. Die kan samen met jou kijken wat er nodig is om het op te lossen en kan je doorverwijzen naar een goede fysio of osteopaat.