Lisa en haar vriend hebben een lat-relatie en een kind: ‘Ik wil terug kunnen naar mijn eigen plekje’
Misschien droom je er weleens van: je eigen woning waar je je in alle rust kan terugtrekken om de dagelijkse gezinsdrukte te ontvluchten. Lisa en haar vriend zijn stapelgek op elkaar en hebben een vrolijke peuter, maar wonen anders dan de meeste gezinnen niet samen. Lisa: “Wij hebben allebei een gebruiksaanwijzing en dat maakt samenwonen lastig. Onze lat-relatie houdt ons verliefd.”
“Jasper en ik kwamen pas op ons 35ste bij elkaar. Wij kennen elkaar van een cafe in de buurt waar wij beiden graag kwamen. Hij is de leukste man op aarde. Wij waren allebei al een aantal jaren vrijgezel en hadden ieder ons eigen koopappartement, toevallig in dezelfde wijk. Wij vonden het allebei niet vanzelfsprekend dat we zouden gaan samenwonen. Wij hadden een vurige relaties en ook de ruzies waren vurig. Wij wilden altijd terug kunnen naar ons eigen, veilige plekje.
Feministische moeder
Na al die jaren alleen wonen, hielden we er onze eigen gewoontes op na en waren we erg gesteld geraakt op onze privacy. Ik ben opgevoed door een feministische moeder die mij altijd op het hart heeft gedrukt om onafhankelijk te blijven. Het behoud van mijn eigen woning voelde voor mij als een teken van onafhankelijkheid en autonomie. Daarbij gaf het me een fijn gevoel dat ik altijd een plek heb waar ik me kan terugtrekken, ook wanneer wij ruzie hadden. Onze relatie is intens en de ruzies zijn dat ook. Dat er ergens een plek is die alleen van mij was en waar ik zelf controle over heb, gaf mij een gevoel van vrijheid.
Vriendenavonden
Voor Jasper gold hetzelfde. Hij had een nieuwbouwappartement waar hij veel tijd en geld in had gestoken, dat wilde hij niet zomaar opgeven. Daarbij hechtte hij veel waarde aan zijn vaste vriendenavonden, waarbij hij bij hem thuis lekker ging koken of barbecuen. Het idee dat zijn vriendin er altijd bij zou zitten, stond hem niet aan.
Kinderwens
Jasper en ik hadden allebei een grote kinderwens. Omdat wij op latere leeftijd bij elkaar kwamen, besloten wij al snel om te gaan proberen om zwanger te worden. Het was voor ons eigenlijk niet eens een punt de vraag of wij zouden gaan samenwonen. De centrale vraag was hoe wij dit het beste konden gaan vormgeven met een kind erbij. Na een half jaar was ik al zwanger. We waren in de zevende hemel en bleven erbij dat wij ieder in ons eigen appartement wilde blijven wonen, ook met kind.
Pendelen
Inmiddels is onze dochter Maartje twee jaar en het latten loopt gesmeerd. We zijn stapelgek op elkaar en ik vind Jasper de leukste man op aarde, maar we hebben allebei de ruimte nodig. Onze dochter woont de ene week van maandag tot donderdag bij mij en van donderdag tot en met zondag bij Jasper. De andere week is het andersom. Als er iets is, bellen we elkaar altijd als eerste. Feestdagen, verjaardagen en vakanties vieren we samen. In de weekends brengen we de dagen samen door en ondernemen uitjes met het gezin, zoals een boswandeling of bezoek aan de speeltuin. Soms logeren we een nachtje bij elkaar, dat voelt dan echt als een date night voor ons.
Dubbele lasten
Het enige nadeel is de financiële kant. Wij hebben dubbele lasten en moeten daarom allebei fulltime blijven werken. Maar wij zijn beiden zzp’er en kunnen onze eigen tijd indelen. Als het nodig is, kunnen wij op de dagen of avonden werken wanneer Maartje er niet is. En we hebben opa’s en oma’s in de buurt wonen die maar al te graag bijspringen. We merken wel dat, wanneer je een lat-relatie hebt met een kind erbij, het belangrijk is om een goed sociaal vangnet te hebben.
Dikke knuffel
Wij vinden juist dat we onze relatie een goed voorbeeld is voor onze dochter, want zij ziet hoe gek wij zijn op elkaar. Wij snauwen niet tegen elkaar en zitten ook niet uitgeblust naast elkaar op de bank. Iedere keer als we elkaar zien, geven we elkaar een dikke knuffel en hebben we veel lol.”
Lees hier 7 veelvoorkomende fouten die koppels in hun relatie maken.
Wel of geen kinderwens: dit zijn de grootste dealbreakers in een relatie