Veelgestelde vraag: hoe kun je de ligging van je baby in de buik herkennen?
Tegen het einde van de zwangerschap doet de ligging van je baby in de buik er steeds meer toe. Over een tijdje zal je immers bevallen, en is het van belang dat je baby met zijn hoofdje naar beneden ligt, en dan bij voorkeur in de achterhoofdsligging. Grote kans dat je dan ook dagelijks aan het voelen bent hoe je baby in de buik ligt. Maar hoe kun je de ligging van je baby in de buik herkennen?
Of kun je dit echt alleen te weten komen door middel van een echo?
Positie van de baby in je buik, waarom belangrijk?
Een natuurlijke bevalling is het best mogelijk als een baby in de achterhoofdsligging ligt in je buik. Dat betekent dat het hoofdje naar beneden ligt, en het ruggetje tegen jouw buik aan, je baby kijkt dus naar achteren. Op die manier past je baby het beste door het bekken en is een veilige bevalling het meest waarschijnlijk.
Tot 35 weken zwangerschap kan je baby zich in principe nog draaien vanuit een stuitligging naar de achterhoofdsligging. Vanaf 36 weken is het onwaarschijnlijk dat je baby nog verandert van positie, omdat hij dan al grotendeels is ingedaald.
Nadert dus het einde van je zwangerschap, dan is het niet zo gek dat je dagelijks aan je buik voelt om te kijken of je merkt of je baby wel goed ligt. Het is immers van groot belang voor een vlotte natuurlijke bevalling. Ligt je baby in de stuitligging, dan kan je verloskundige nog een poging doen hem uitwendig te draaien. Anders is een keizersnede bijna altijd noodzakelijk.
Ligging van je baby in de buik herkennen
Hoe je zelf kunt voelen waar het hoofdje, de billen en de voetjes van je baby zich bevinden in de buik? Dat vergt enige oefening, maar je kunt zelf best een aardig beeld schetsen van de ligging van je baby.
Je verloskundige doet dat normaal gesproken ook door met haar handen op de buik te voelen, door middel van de Leopold handgrepen. Zij drukt daarbij voorzichtig op verschillende plekken op je buik. Waar de meeste weerstand voelbaar is, bevindt zich meestal het ruggetje. Dat is meestal een langer stuk ‘massa’. Als het ruggetje iets meer aan de rechterkant ligt, dan zal je de voetjes en trapjes wat meer aan de linkerkant voelen, en vice versa.
De billen zijn ook duidelijk voelbaar, maar zijn niet zo hard als het ruggetje. Het is een ronde massa, net als het hoofd. Het hoofd daarentegen, is wél hard als je hem tegenkomt met je handen. Voel je dus onderin je buik een harde, ronde massa? Dan is dat waarschijnlijk het hoofdje! Die kan ook al wat verder in je bekken liggen, als je baby al is ingedaald, zo vanaf de 35 weken zwangerschap. Je zult dus soms wat verder onderin op zoek moeten naar het hoofdje.
Echo en verloskundig onderzoek
Lukt het niet gelijk? Dat is niet gek. Het vergt nogal wat oefening om de positie van je baby uitwendig met je handen te herkennen. Zelfs voor een verloskundige is het soms nog lastig. De beste manier om dus zeker te weten hoe je baby ligt, is door middel van een echo of met een uitwendig onderzoek door je verloskundige.
Dat neemt niet weg dat het ook leuk blijft zelf thuis te blijven voelen hoe je baby ligt. Krijg je de positie van je baby een beetje door, dan is dat ook handig om je vermoedens over een positieverandering door te geven aan je verloskundige.