Julia van Buuren
Julia van Buuren Bevallen 7 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Ontzwangeren: dit gebeurt er met je lichaam

Een zwangerschap en bevalling zijn niet niks. Maar nadat je je kindje eindelijk in je armen kunt sluiten, begint de volgende uitdaging; namelijk ontzwangeren.

Tijdens het ontzwangeren heeft je lichaam en geest tijd en rust nodig om te kunnen herstellen. Daarom is het fijn om jezelf als moeder de tijd te gunnen.

Veranderende hormonen

Nadat je kindje is geboren begint het ontzwangeren. Je lichaam wordt dan langzaamaan weer de oude en hormonaal gezien verandert er ook veel.

Waar je lichaam in de zwangerschap juist meer progesteron en oestrogeen aanmaakte, zal dit nu minder worden. Doordat je hormonen nog niet direct in balans zijn, kun je last hebben van stemmingswisselingen en de welbekende kraamtranen. Ook begint je lichaam met het aanmaken van het hormoon prolactine, dit stimuleert de productie van borstvoeding. Het hormoon oxytocine zorgt daarnaast voor de toeschietreflex van moedermelk.

Klachten tijdens het ontzwangeren

Er zijn verschillende klachten die vrouwen ervaren tijdens het ontzwangeren. Zo hebben veel vrouwen de dagen na hun bevalling last van naweeën. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder weer in dezelfde vorm komt als voor de bevalling. Vrouwen die borstvoeding geven hebben hier vaker last van. Een warme kruik kan helpen om de tijdelijke pijn te verzachten.

Bloedverlies

Daarnaast verliezen vrouwen tot zes weken na de bevalling bloed, dit komt omdat de placenta een wond achterlaat in de baarmoeder. Hoe lang en hoeveel bloedt je verliest, verschilt per vrouw. Wel zou het na zes weken moeten stoppen.

En ook urineverlies is niet gek, bijvoorbeeld bij het niezen, hoesten of springen. Dit komt doordat de bekkenbodem is opgerekt en dus wat slapper is. Door het doen van bekkenbodemoefeningen kun je deze weer versterken.

Pijnlijke vagina

Ook zal je vagina de eerste tijd pijnlijk en opgezwollen aanvoelen, zeker als je hechtingen hebt of ingeknipt bent. Daarnaast kun je last hebben van het gebied tussen de vagina en anus, het perineum. Je vagina en/of perineum spoelen na het plassen of op een icepack zitten, kan helpen.

Stuwing

Doordat de borstvoeding op gang komt, krijg je na de bevalling last van stuwing. Dit betekent dat je borsten hard en pijnlijk worden. Dit ontstaat tussen de drie en vijf dagen na de bevalling.

Vocht vasthouden, overmatig zweten en haaruitval

Vocht vasthouden is de dagen na je bevalling zeker ook niet gek. Postnataal oedeem, oftewel zwelling, komt namelijk vaak voor. Net als overmatig zweten en haaruitval.

Vermoeidheid

En hier stopt het niet. Veel vrouwen krijgen bovendien last van vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, somberheid, hoofdpijn, duizeligheid en rugpijn.

9 maanden ontzwangeren

Er wordt vaak gezegd: 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren, en zo lang kan het dus ook duren. De lichamelijke herstelperiode duurt zes tot acht weken. Het volledige herstel duurt zo’n drie tot vier maanden. Toch voelen veel vrouwen zich pas na 9 maanden, of zelf een jaar, weer de oude. Dit heeft ook te maken met de hormoonbalans.

De eerste menstruatie

Het is na drie weken mogelijk om alweer te menstrueren. Toch gebeurt dit bij de meeste vrouwen later, vooral bij vrouwen die borstvoeding geven kan het langer duren, wel tot een jaar. Dit komt omdat het hormoon dat door het geven van borstvoeding vrij komt, ervoor kan zorgen dat de menstruatiecyclus wordt onderdrukt. Een onregelmatige menstruatie dan voorheen of het langer uitblijven ervan is dus helemaal niet gek.

Zorg goed voor jezelf

Het is als kersverse moeder belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zwanger zijn, een kind krijgen en ontzwangeren kost namelijk veel energie. Neem genoeg rust, probeer rustig aan steeds meer te bewegen en slaap waar mogelijk.

Goed en voedzaam eten en (water) drinken helpen daarnaast ook enorm. En praten met andere (nieuwe) moeders biedt steun en kan je helpen herinneren dat je niet de enige bent die hier doorheen gaat.

De 10 meest gestelde vragen over ontzwangeren (met goudeerlijke antwoorden)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme