Wat gebeurt er met je lichaam na de bevalling?
Als je net bent bevallen komt er nogal wat op je af. Niet alleen is daar een mini-mensje waar je verantwoordelijk voor bent, maar ook in je lichaam gebeurt er van alles. Dingen waar je van tevoren misschien niet bij stil hebt gestaan.
En dus vertellen we wat er gebeurt met je lichaam na de bevalling.
Lichaam na de bevalling
Negen maanden op, negen maanden af, wordt wel eens gezegd. Net als de term ‘ontzwangeren’. Het betekent eigenlijk dat je lichaam zo’n negen maanden nodig heeft om weer ‘de oude’ te worden (voor zover dat kan na een zwangerschap en bevalling). Een lichaam zonder baby en zonder hormonen. Dit proces begint al in de kraamperiode, de eerste week na je bevalling, en gaat dus nog een aantal maanden door. De volgende dingen kan je merken aan je lichaam na je bevalling.
Je kunt meteen na je bevalling last hebben van naweeën
Dacht je na je bevalling af te zijn van die pijnlijke weeën, krijg je te maken met naweeën. Vaak is dit zo bij een tweede of derde kindje. Bij een eerste is je baarmoeder nog zo elastisch, dat deze snel weer gekrompen is tot het oude formaat. Na een eerste zwangerschap kost dit je lichaam meer moeite en zal je te maken krijgen met naweeën, die zorgen ervoor dat je baarmoeder weer snel terug krimpt.
De dagen na je bevalling: bloedverlies
Omdat de losgelaten placenta een wond achterlaat in je baarmoeder, kan je tot zes weken na je bevalling bloedverlies hebben. De kraamverzorgende checkt daarom ook je kraamverband tijdens de kraamperiode. Ze let vooral op de hoeveelheid bloedverlies. Het zou steeds minder moeten worden en na zes weken helemaal gestopt moeten zijn.
Dag vier na je bevalling: kraamtranen
Ze staan erom bekend om rond de vierde dag na je bevalling op te komen zetten: de kraamtranen. Uit het niets kan je gaan huilen en dat is helemaal normaal. Het is een reactie van je lichaam op de afgelopen tijd. Laat ze dus maar lekker komen, want dat lucht hartstikke op.
Ai, een aambei
Door de kracht van je bevalling kan je last krijgen van aambeien. Daar is niet zo veel aan te doen helaas, maar het kan wel pijnlijk zijn. Vaak gaan ze vanzelf weer weg en je hebt ook zalfjes tegen de pijn. Handig is om dit even met je kraamverzorgende te bespreken. Niks is raar voor haar, dus dat vindt ze geen probleem.
Een opgezwollen onderkant
Tja, er is een baby door je vagina gekomen, dus het kan nogal opgezwollen zijn down under. Ook kan je hechtingen hebben of ingeknipt zijn. Gelukkig herstelt je vagina zich snel, maar je kunt een aantal dingen doen om je lichaam hierbij te helpen. Spoel bijvoorbeeld tijdens en na het plassen met een bidon met lauwwarm water en zit op een harde stoel, dit laat de zwelling snel verdwijnen.
Stuwing in je borsten
Een paar dagen na je bevalling komt de melkproductie in je borsten goed op gang en dit kan zorgen voor stuwing: dat betekent dat je borsten groot zijn, gespannen staan, pijnlijk zijn bij aanraking en warm aanvoelen. Geef je borstvoeding, dan kan je je baby proberen regelmatig te voeden of je kan kolven, dat zorgt voor verlichting. Geef je geen borstvoeding, draag dan een strakke sportbeha en kom zo min mogelijk aan je borsten, dan stopt de melkproductie uiteindelijk.
Overmatig zweten
Word je opeens zwetend wakker in bed? Dat is een veelvoorkomend verschijnsel na een bevalling. Je lichaam hield veel vocht vast en dat komt er nu uit. Ook hormonen in je lichaam zorgen hiervoor. Verschoon je bed regelmatig en drink veel water, het gaat uiteindelijk vanzelf over.
Ontlasting op gang laten komen
De eerste keer na je bevalling naar de wc gaan voor een grote boodschap kan spannend zijn voor veel vrouwen. Laat alles rustig op gang komen en forceer niks, ga dus niet hard mee persen. Laat het maar gewoon komen, al zit je een uurtje op het toilet.
Je bent flink vermoeid
Je hebt, ongeacht welk soort geboorte, een hele prestatie geleverd door een baby op de wereld te zetten. Daarnaast heb je negen maanden lang een baby bij je gedragen en zal je nu minder slaap hebben vanwege de gebroken nachten. Dat je je flink vermoeid voelt is dus logisch. Neem je rust, slaap ’s middags samen met je baby, drink voldoende water en eet gezond. Ga buiten wandelen zodra dat kan en je bent na een tijdje weer wat meer de oude jij.
Je haar gaat uitvallen
Vaak gebeurt dit zo’n drie maanden na je bevalling. Die volle bos haar die je tijdens je zwangerschap had, kwam omdat je haar minder snel uitviel. Nu de hormonen uit je lichaam verdwijnen, gaat ook je haar uitvallen. Het kan zelfs zo erg zijn dat je denkt dat je geen haar over houdt. Gelukkig houdt de haaruitval in de meeste gevallen na een maandje weer op tot je normaal haarverlies houdt.
Meer lezen?
- Je lichaam na de zwangerschap: het weer volledig omarmen is soms ingewikkeld
- Een droge huid tijdens je zwangerschap: hoe kan dat en wat kun je er tegen doen?
- Hoe reageert je lichaam op het stoppen met de anticonceptiepil?