5x de lekkerste gerechten uit de Libanese keuken waar kinderen dol op zijn
De Libanese keuken is niet alleen in trek bij ouders, ook kinderen smullen maar al te graag van de heerlijke Libanese mezze. De gerechten zijn absoluut niet pittig en bevatten veel groenten en voedingsstoffen die kinderen hard nodig hebben. Zet jij ze vanavond wat voor uit deze keuken?
Geen gesteggel meer aan tafel met deze heerlijke gerechten.
Gerechten uit de Libanese keuken voor kinderen
Hoewel een deel van deze gerechten bewerkelijk is als je het zelf maakt (wel zo lekker), is het wel ontzettend voedzaam en bovendien héérlijk.
1. Hummus
Hummus is natuurlijk al langere tijd razend populair in Nederland. De puree wordt gemaakt van de hoofdbestanddelen kikkererwten en tahin (sesamzaadpasta). Daar kunnen tal van andere ingrediënten aan worden toegevoegd, zoals: olie, citroen of piment. Hummus komt oorspronkelijk uit Libanon en wordt vaak met brood gegeten. Het gerecht kan op allerlei manieren worden geserveerd. Favoriet: met lamsvlees en peterselie. Ook geroosterde aubergine en falafel worden vaak bij dit gerecht geserveerd. Omdat je zo ontzettend veel varianten kan maken met dit gerecht zet je elke week weer wat nieuws op tafel.
Lees hier alles over het maken van de beste hummus.
2. Falafel
Ook falafel komt oorspronkelijk uit de Levant. Falafel bestaat uit gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Hier worden balletjes van gemaakt en deze worden gefrituurd. De binnenkant heeft een zachte bonenstructuur en de buitenkant is altijd heerlijk krokant. Falafel kan met van alles worden geserveerd. Op een broodje bijvoorbeeld met daarnaast een goede hoeveelheid groenten, sauzen en zelfs friet.
Duik jij zelf de keuken in om dit heerlijke gerecht voor je kids te maken? Hier lees je hoe je de beste falafel maakt.
3. Taboulé
Taboulé (ook wel tabouleh genoemd) is een bulgursalade uit de Libanese keuken. De basis van de salade is bulgur maar uiteraard kan je hier ook couscous voor gebruiken. Van origine wordt hieraan peterselie, tomaten, munt, chilipeper en ui aan toegevoegd. Dit geheel wordt gemengd met olijfolie en citroensap. Laat het pittige achterwege en je zet in een handomdraai een heerlijk gerecht voor je kids op tafel. Tip: voeg bloemkool en aubergine toe voor je kids.
Hier vind je ons favoriete taboulé recept.
4. Geroosterde aubergine
Aubergine is een zeer veelzijdige groentesoort die ook nog eens ontzettend gezond is. Aubergine zit boordevol antioxidanten, vitamine C en vezels. Hartstikke gezond dus voor je kleintje. Geroosterde aubergine heb je daarnaast zó gemaakt. Snijd de groente in plakken en smeer ze in met wat olijfolie en peper en zout. Gril ze in de oven of in een grillpan. Top ze daarna af met tahin, granaatappelpitten, peterselie en eventueel wat feta. Een heerlijk bijgerecht waar ook je kids van zullen smullen.
5. Shoarma
Shoarma gaat er altijd wel in bij kids en is verkrijgbaar in allerlei varianten: van lam, kip of zelfs vega. In Libanon grillen ze shoarma en als je dat proeft weet je niet wat je meemaakt (aanrader om bij een echte Libanees te proberen). Koop goede pitabroodjes – dus niet de goedkope uit de supermarkt – en vul ze met shoarmavlees, een goede hoeveelheid groente en eventueel wat saus. Bij voorkeur tahin want dat is over het algemeen wat gezonder dan sauzen uit een fles.