Weg ermee! 7 x leugens over het vrouwelijk lichaam
Veel vrouwen denken veel (te) veel na over hun lichaam. Vooral hoe het zou ‘moeten’ zijn. En dat werkt niet bepaald in ons voordeel. Tijd om korte metten te maken met deze bekende fabels.
Je hoeft maar even door social media te scrollen en je kunt jezelf binnen een paar minuten een complex aanpraten. Van kritische blikken in de spiegel tot aan onzekere gedachten als je naar je striae kijkt… er is niets – en we kunnen het niet vaak genoeg herhalen, niets mis met je lichaam
Vrouwenlichaam
Aan deze leugens willen we in ieder geval geen aandacht meer schenken
Een lichaam kan perfect zijn
Ja, dat denken we. En nog erger: dat wordt ons nog elke dag keihard aangepraat en voor de neus geschoven. Maar -mocht je het nog niet weten- alle perfecte lichamen die we zien zijn flink aangepast door Photoshop. Bovendien, iedereen heeft een ander idee van perfectie. Zo zou de een het slanke lichaam van haar beste vriendin perfect vinden, terwijl de ander haar een seksloze plank vindt. Daarom voor eens en voor altijd: Vrouwelijke lichamen zijn niet volmaakt. Nu niet en nooit niet. Zolang we maar tevreden zijn met het lichaam dat we hebben, ook met die putjes en striemen in je benen. Dát is voor mij in ieder geval perfectie.
Bikini-ready
Het bekende verhaal: de zomer komt eraan en er moet nog flink gesport worden. We hebben allemaal een streefbeeld in ons hoofd dat voor ons betekent dat een lichaam klaar is voor de zomer. Volgens mij valt deze leugen redelijk samen met de leugen hierboven en is het belangrijkste dat je lekker in je vel zit, ongeacht de vormen en maat die je hebt. Als je een lichaam hebt en een passende bikini, ben jij helemaal bikini-ready!
Gezond eten is de oplossing
Dat ‘gezond’ eten beter is dan alleen maar naar de McDonalds gaan, lijkt me duidelijk. Maar wat is dan gezond eten? De een leeft geheel op salades en shakes, de ander balanceert eindeloos tussen veel groenten en af en toe ook gewoon een stukje chocolade. Er is niet één manier om gezond te eten, dus maak je vooral niet druk als je hoort dat een vriendin of collega het op een heel andere manier aanpakt dan jij. Ieder lichaam is anders, daarom kan niet iedereen op hetzelfde dieet. Zoek zelf naar de beste manier voor jou.
Kaal, kaler, kaalst
Wij vrouwen in 2015 hebben het niet echt getroffen als het gaat om lichaamshaar. Het is in deze tijd normaal dat er buiten een mooie coupe en een stel goed geëpileerde wenkbrauwen geen enkel haartje op ons lichaam te bekennen is. Dat dit haast onmogelijk en vooral héél onnatuurlijk is, dat negeren we vaak even. Je hebt nu eenmaal een lichaam en it’s part of the package deal. Maak je dus geen zorgen als je een strookje hebt overgeslagen bij het scheren: kan gebeuren.
Het vrouwelijk lichaam kan niet sterk zijn
Wij worden regelmatig uitgelachen door mannen terwijl ze gekscherend in onze ‘spierloze’ armen knijpen. Maar dat wil niet zeggen dat een vrouwenlichaam niet sterk kan zijn. Luister vriend, buiten dat er heel veel vrouwelijke boksers of bodybuilders zijn die een lichaam hebben waar veel mannen u tegen zeggen, zijn wij vrouwen sterk op onze eigen manier. Misschien krijgen we niet altijd het potje appelmoes meteen open, maar er zijn zat andere dingen die wij wel kunnen.
Laat het los
Een heel toepasselijk en inmiddels herkenbaar liedje voor de moeders onder ons: let it go, let it go! van de hitfilm Frozen. Wij vrouwen zijn vaak zo ‘in control’, dat we niks durven los te laten en we het liefst altijd de perfecte vrouw of moeder zijn. Maar hé, ook wij hebben zweetvoeten en laten scheten. Daarnaast is het ook absoluut normaal dat er afscheiding uit je vagina komt. Sterker nog, het helpt om de vagina gezond te houden en infectie-vrij. Laat je dus nooit wijsmaken dat het niet klopt als dit gebeurt.
Laat je niks wijs maken
Alle meningen die je over het vrouwelijk lichaam hoort of die je leest op het internet, het is niet bij te houden. We leven nu eenmaal in een wereld waarin je vrij bent om te zeggen wat je vindt en daar maken dan ook veel mensen te pas en onpas gebruik van. Ga je niks aan veranderen, maar je hebt wel zelf in de hand hoe je hier mee omgaat. Jij weet als enige hoe je in elkaar steekt, hoe je je voelt en waar jij je lekker bij voelt of juist niet. De bekende leus ‘baas in eigen buik’ van de Dolle Mina’s was daarom zo gek nog niet.