Deze 10 lessen leer je als je een lange en stabiele relatie hebt
Hoe dramatisch die fling op je achttiende ook was, uit iedere relatie haal je wel íets. Hopelijk kun je inmiddels met je huidige relatie onderstaande lessen afstrepen. Deze haal je namelijk uit een goede, stabiele relatie.
Een lange relatie kent vrijwel altijd ups en downs, en daarvan kun je het nodige leren…
Lessen uit een relatie
Tot hoeveel kom jij?
1. Miscommunicaties zijn onvermijdelijk
Doe dus een stapje terug en realiseer je dat het no big deal is. Miscommunicaties worden alleen een probleem als je het groter laat groeien. Vergeef elkaar liever en praat het uit.
2. Vertrouwen
Je moet een diepgeworteld vertrouwen hebben in je partner. Waarom zou je je leven met iemand delen als je denkt dat diegene telkens iets verkeerd doet als jij je omdraait? De beste relaties beginnen met een diep vertrouwen.
3. Het is okay om elkaar te missen
Je bent verliefd en dus wil je zoveel mogelijk tijd samen doorbrengen. Maar het is ook belangrijk om zelf dingen mee te maken. Zo heb je later iets om over te praten en houd je beiden een frisse blik op dingen. En niet onbelangrijk: je krijgt de kans om de ander te missen, wat je helpt om je relatie écht op waarde te schatten en zorgt voor een gelukkig gevoel wanneer je je partner weer ziet.
4. Moedig groei en verandering aan
In een goede relatie moedig je elkaar aan om te groeien en te veranderen. Je hebt natuurlijk maar één leven… Wil je stoppen met je baan of een studie oppakken? Dan zou je partner je daarin moeten steunen. En andersom moedig jij hem of haar ook aan. Of dit nu is in zijn zoektocht naar nieuwe hobby’s of het ontmoeten van nieuwe mensen.
5. Compromissen sluiten betekent niet dat je zwak bent
Een compromis sluiten betekent niet ‘toegeven’ en het gevecht verliezen. Het is eerder het tegenover gestelde. Weet je hoe moeilijk het is om een gezamenlijk besluit te maken? Het gaat er niet om dat jij je zin krijgt, maar om je relatie goed te houden en het te laten groeien. De gulden middenweg vinden helpt je daarbij.
6. Geef je zwaktes toe
Je partner verwacht écht niet van je dat je een Mega Mindy bent. En hopelijk verwacht jij dat ook niet van je lief. Iedereen heeft zo zijn zwaktes en het is oké om deze te laten zien. Hij kan je er dan eventueel mee helpen of er rekening mee houden.
7. Sommige dingen kun je alleen accepteren, niet veranderen
Iedereen heeft een verleden. Hij, jij. Kun je teruggaan en de slechte dingen uitgummen? Nee! Je moet er meer leren leven, anders gaat je relatie eraan onderdoor.
8. Vergeef eerlijk en snel
Leer van je ruzie, zodat jullie niet weer in de fout gaan over hetzelfde onderwerp. En vergeef! Je partner en jezelf. De ruzie is over dus laat het los. Voel je nog steeds woede, dan is het duidelijk nog niet uitgepraat. Krop je het op, dan wordt het op den duur zo groot dat je niet meer met je partner wil zijn.
9. Verwacht nooit iets
Verwacht niet dat je partner je gedachten kan lezen en hij je een ontbijt op bed brengt of de afwas doet. Je moet laten weten wat je graag wilt. Communiceer! Zorg ervoor dat je partner weet wat je van de relatie verwacht.
10. Laat je gevoel zien
Het slechtste wat je in een relatie kunt doen is een spelletje spelen. ‘Beloon’ goed gedrag niet met liefde en aandacht. Zorg er liever voor dat je partner zich altijd geliefd voelt. Hoe erg een ruzie op dat moment uit de hand loopt, als jullie beiden weten dat jullie onvoorwaardelijk van elkaar houden komt het altijd goed. En terug naar #1.
Lees ook:
- Een relatie met iemand die conflicten vermijdt? Zo ga je daar mee om
- 8 x Flirten met je partner voor een sterkere relatie