Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Babyvoeding 6 dec 2024
Leestijd: 6 minuten

Leonie maakte een kookboek speciaal voor babyhapjes: ‘De meeste hapjes zijn in tien minuten klaar’

Influencer Leonie ter Veld (34) van Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet zocht naar recepten voor babyhapjes voor haar zoontje Morris, maar kon ze niet vinden – dus maakte ze zélf maar een kookboek: Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet.

Een kookboek voor hapjes voor kinderen van 4 maanden tot 1 jaar: dat was er nog niet, toch?

“Nee nog niet, daarom ben ik het gaan maken. Er is van alles voor kinderen vanaf één jaar, of in ieder geval voor peuters, maar juist voor die tijd had ik geen idee wat ik mijn kind wel en niet mocht geven. Die informatie kon ik wel op internet vinden, maar niet gekoppeld aan heel veel receptinspiratie. Dus dat ben ik zelf maar gaan maken!”

Waarom wilde je dit boek maken?

“Ik was zelf dus heel erg opzoek naar die combinatie van én informatie over wat wel en niet mag én inspiratie voor recepten om daarmee te maken. Omdat het nog niet bestond, ben ik het zelf maar gaan maken in boekvorm. Tevens wist ik altijd al dat ik een boek wilde maken over babyhapjes – mocht mijn kinderwens ooit vervuld worden – sinds ik boeken had gemaakt onder de titel ‘Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet’ en ‘Gewoon wat een studentje nog meer eet’. Hoe leuk zou een ‘Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet’ in dit rijtje zijn?”

Was het lastig om een weg te vinden in de wereld van babyhapjes en wat je je kind kon geven?

“Niet per se, er staat veel informatie op internet en ik heb zelf gelukkig wel de skill om makkelijke gerechten te verzinnen. Het kostte even wat moeite, maar zo toverde ik wel steeds wat leuks op tafel zonder teveel werk eraan te hebben.”

Je bent natuurlijk altijd bezig met eten, hoe begon jij met hapjes geven aan je zoon?

“Ik kon niet wachten, en mijn zoontje Morris ook niet. Die had vanaf de eerste dag dat hij vier maanden oud was, meteen interesse in al het voedsel dat wij zelf aten. Ze zeggen dat dit een teken is dat je kindje toe is aan het proeven van vast voedsel, dus zodra hij zelfstandig rechtop kon zitten, zijn we meteen begonnen met de proefhapjes. Een mega leuke fase waarbij hij de verrassendste dingen lekker of vies vond. Zo waren sperziebonen vanaf dag één een hit, en moest ‘ie van zoete aardappel eigenlijk niets hebben. Gek toch?”

“Het dumplingrecept was een hit! Maar het werd wel een ongelofelijke zooi”

Wat heb je allemaal gemaakt, en waren er nog grenzen?

“Ik ben gewoon aan de slag gegaan met simpele gerechten met ingrediënten uit de supermarkt. Daarbij let ik op vanaf welke leeftijd hij bepaalde ingrediënten mag eten; zoals pasta enzo, dat doe je pas vanaf zeven maanden. Net als volkoren brood bijvoorbeeld.”

Wat is het meest opvallende gerecht dat je jouw zoon voorschotelde?

“Het meeste werk heb ik in ieder geval gehad aan de zelfgemaakte dumplings. Ik wilde in mijn boek heel veel recepten uit verschillende keukens, zodat je kindje echt verschillende smaken en structuren leert eten. Morris was dol op dumplings – als wij weleens uit eten gingen, at ie vaak een hapje mee. Dus ik wilde zelf een babyproof dumplingrecept in het boek maken, eentje zonder zout of teveel gember. En dat was een hit! Maar het werd wel een ongelofelijke zooi, haha! Dit is niet een recept dat ik dagelijks voor ‘m zou maken, want dat is mij in ieder geval veel te veel werk, maar ik vond het wel leuk voor een keertje.”

Welk hapje was een instant succes?

“Kip kerrie en pasta Bolo zijn Morris z’n absolute favorieten. En dat is niet zo gek, want ik ben dól op kip kerrie en mijn vriend op pasta bolo. Hij heeft het niet van een vreemde! In het recept voor pasta bolo gebruik ik trouwens Orzo, dat is echt een perfecte pastasoort voor zo’n kindje onder één jaar, tip!”

leonie-ter-veld-babyhapjes
Foto: Lonneke Noordeloos Foto: Lonneke Noordeloos

En welk recept heeft het boek niet gehaald?

“Ik had nog veel meer stamppotjes toe willen voegen, maar dat werd een beetje saai en eentonig. Ik denk dat je met de recepten in het boek een mooi voorzetje krijgt waarbij je zelf misschien ook wat nieuwe recepten kan verzinnen. Als ik een keer stamppot broccoli maak, kan jij er natuurlijk zelf ook prima stamppot snijboontjes van maken. Ik hoop dat de recepten op die manier ook inspirerend zijn.”

In een wereld waar ouders altijd tijd tekort hebben: sta je lang in de keuken of valt het juist mee?

“KORT! Ik heb zelf ook echt geen zin om lang bezig te zijn. Zo probeer ik vooral dat Morris met ons mee kan eten of wij met hem. Zo staat er bijvoorbeeld een recept in het boek voor een pokébowl, die je zelf ook heel lekker kunt eten als je wat soyasaus en wasabi toevoegt (ingrediënten die je voor je kleintje natuurlijk achterwege laat). Er staan in het boek genoeg recepten die letterlijk in tien minuten klaar zijn. Heerlijk toch?”

Je bent nu opnieuw zwanger, wat ga je anders doen bij je tweede?

“Ik denk wel dat ik wat chiller ben qua ingrediënten en iets minder spastisch uitzoek wanneer je wat mag eten. Dat is het lot van een tweede, denk ik, haha.”

Staat het boek garant voor een goede eter?

“Absoluut niet. Het belangrijkste is ook dat het gezellig is aan tafel. Verder is er geen een manier waarop je garantie hebt op een goede eter. En het verschilt ook zo per periode. Zo at Morris tot 1 jaar alles wat ik hem voorschotelde (op zoete aardappel na) en zit hij nu, rond anderhalf jaar, echt in een fase waarbij hij alleen yoghurt en krentenbollen wil. So be it. Ik kook nog iedere avond voor ons drie en schep altijd voor hem op; hij bepaalt of hij het wil of niet. Ik hoop natuurlijk dat hij iets wil proberen, maar als dat niet zo is, dan niet. Als het maar gezellig is aan tafel en hij ons ziet genieten van het eten, dan hoop ik dat dat ervoor zorgt dat hij nieuwsgierig naar nieuw voedsel wordt of blijft. Maar ik leg hem geen druk op.”

“Er staan in het boek genoeg recepten die letterlijk in tien minuten klaar zijn. Heerlijk toch?”

Het was eerst een e-book, nu komt het in print, was er veel vraag naar?

“Ja, het e-book verkocht als een malle en er klopte meteen een uitgever aan om het boek in een gedrukte versie te maken. Te gek! Daarnaast denk ik dat het boek heel geschikt is als kraamcadeau, en dan is een fysiek boek toch echt leuker om te geven dan een e-book. Dus ik ben heel blij dat het boek nu ook fysiek in de winkels ligt. Ik hoop zo dat het een succes wordt en dat veel ouders hierdoor geholpen worden!”

Wat wil je ouders nog meegeven als het om hapjes gaat?

“Dat je niet te hoge eisen aan jezelf moet stellen. Als je even geen inspiratie hebt, is het prima om een potje te geven. Als je geen zin hebt om te koken, is dat ook oké. Leg jezelf én je kind niet teveel druk op en zorg dat het eetmoment aan tafel gezellig is.”

Tot slot: wanneer, waar en hoe kunnen we het boek scoren?

“Het boek ‘Gewoon wat mijn baby ‘s avonds eet’ is beschikbaar in de boekhandel en online!”

12x recepten die je moeiteloos kunt koken met een baby op je arm

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme