Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 19 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Leer je kind hoe hij boos mag zijn (en niet dat hij niet boos mag zijn)

Van de peuterpuberteit tot boze kleuters, tieners en pubers: boosheid komt voor in elke fase van het leven van je kind. Het is dan ook aan jou om te leren dat en hoe je kind zijn boosheid mag uiten en niet dat hij niet boos mag zijn.

Want: iedereen is wel eens boos. Het is een emotie op iets dat wel of niet gebeurt en de frustraties die dan naar boven komen moet je even kwijt. Dit kan zich bij je kind uiten in schreeuwen, maar ook slaan of gooien met spullen en soms doet een kind zichzelf zelfs pijn tijdens zo’n aanval van woede. We geven je daarom een paar tips en adviezen om je kind te leren hoe hij op een veilige manier zijn boosheid mag uiten.

Boze buien bij peuters en kleuters

Woedeaanvallen bij jonge kinderen horen bij die fase. Kinderen van de peuter- en kleuterleeftijd kunnen meestal nog niet hun gevoelens herkennen, laat staan ze onder woorden brengen. Frustraties kunnen ze dan alleen nog maar uiten door middel van schreeuwen, gillen, slaan, schoppen en gooien. Denk aan de bekende supermarkt scène: kind liggend en schreeuwend op de vloer.

Hoe vervelend het voor jou ook is: dit is normaal gedrag voor een peuter. Ze leren ervan, want als ze volwassen zijn zullen ze ook te maken krijgen met teleurstellingen. Aan jou de taak om je kind om te leren gaan met zijn boosheid.

Tips

Leer je kind hoe hij boos mag zijn met de volgende tips en adviezen

  1. Benoem zijn boosheid of frustraties en vertel hem wat wel en niet acceptabel is. Leg hem uit dat hij boos mag zijn, maar niet mag slaan of gooien met spullen. Zo stel je grenzen wat heel fijn is voor je kindje. Soms komt boosheid voort uit verdriet. Benoem dat dan ook, als je merkt dat je kindje verdrietig is om iets. Door dit keer op keer te doen leert hij zijn eigen emoties herkennen.
  2. Erken de emoties van je kind, dan heeft hij namelijk snel door dat er echt naar hem geluisterd wordt. Bijvoorbeeld: ‘Het is echt niet leuk voor je dat je niet meer met je vriendje mag spelen nu, maar we gaan eten. Morgen kunnen jullie weer samen spelen.’ Zo toon je begrip en dat maakt je kind sneller rustig.
  3. Geef het goede voorbeeld, want je kind zal vooral doen wat zijn omgeving doet bij boosheid. Als jij dus gaat schreeuwen als je boos bent, of met deuren gaat slaan, zal hij dit overnemen van je. Een goed leermoment voor jezelf dus ook. Benoem dat je boos bent en dat je daarom even een momentje voor jezelf pakt om rustig te worden. Praat daarna met je peuter over waarom je boos was. Je mini leert hier heel veel van (en jij waarschijnlijk ook).
  4. Toon begrip voor de gevoelens van je kind en blijf zelf rustig (ook al ben je het er niet mee eens), zo leert hij dat zijn gevoelens er mogen zijn. Luister naar zijn verhaal en stel hem vragen als: hoe zou je dit zelf op kunnen lossen, hoe kan ik je helpen, wat kunnen we doen zodat je weer rustig wordt. Vermijd de ‘waarom-vragen’, die kunnen voelen als aanvallend en dat is juist wat je niet wilt.

Lees ook:

Bron: Huffpost.com, Verywellfamily.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme