Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Kinderen 9 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Op welke leeftijd beginnen met zwemles? Dit zegt een expert

Elke ouder moet eraan geloven: zwemles. Wanneer kun je daar het beste aan beginnen: zo vroeg mogelijk of toch beter even wachten? De meningen zijn erover verdeeld.

Nu we langzaam weer naar het voorjaar gaan, komt ook het onderwerp zwemveiligheid weer naar voren. Met al het water in ons land, is het goed om daar extra voorzichtig mee te zijn. Wat is dan de beste tijd om te beginnen met zwemles?

Wanneer op zwemles?

Er zijn ouders die hun kind zo vroeg mogelijk op zwemles willen, zodat ze er eerder klaar mee zijn en des te eerder hun kind het onder de knie heeft. Andere ouders willen het liefste even wachten, tot ze zeker weten dat hun kind eraan toe is en ook sterk genoeg is. Weer anderen kijken naar wat ze het fijnste voor zichzelf vinden en passen de zwemles daarop aan.

“Het ligt eraan hoe sterk je kind is. Soms is het beter even te wachten”, zegt Saskia. Ook Antoinette kijkt daar naar: “Wanneer het kind eraan toe is. Die van mij stroomde door na peuterles, hij was dus 4 jaar toen hij begon.”

Sterker en groter

Anderen vinden het een fijner idee om hun kind wat later op zwemles te doen. “Dan zijn ze sterker en gaan ze er lekker vlug doorheen”, vertelt Annemiek. Ook Marieke wil niet te vroeg beginnen met de lessen: “Te vroeg is ook niet goed. Niet alle kinderen zijn er al motorisch aan toe.”

Andere ouders namen hun kinderen al heel vroeg mee naar het zwembad. “Met 3 maanden ging ik babyzwemmen tot hij anderhalf jaar was. Nu is hij 4 jaar en zit hij op zwemles in een klein groepje”, vertelt Stephanie. Ook Willemijn was er vroeg bij: “Met een paar weken oud begonnen we met knuffelzwenmen. Op haar vierde is ze gelijk doorgestroomd naar de reguliere zwemlessen. Anderhalf jaar later was ze klaar met A, B en C.”

Meerdere manieren

Maar wat is nu de beste leeftijd om te starten volgens experts? Volgens Shiva de Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, kun je het op meerdere manieren bekijken. “Als het gaat om motoriek, dan heeft een kind van 6 of 7 jaar binnen no-time zijn A-diploma. Dat proces gaat een stuk sneller dan wanneer ze jonger zijn. En het is ook goedkoper, omdat je er minder lang mee bezig bent.”

Toch is dit niet het advies van De Winter. Hij adviseert om te kijken naar de zwemveiligheid: “Kinderen tot 7 jaar komen ook in de buurt van water, zeker in de zomer, dus het gevaar is er al veel eerder. Dus is mijn advies om de leeftijd van het begin van de basisschool aan te houden, tussen de 4 en 5 jaar.”

Belang van je kind

“Ik snap ook dat ouders als tegenargument zien dat ze er dan lang mee bezig zijn. Dat klopt, want op 4-jarige leeftijd leer je natuurlijk minder snel dan als 7-jarige. Alleen het kind kan wel degelijk leren zwemmen.” Het advies van De Winter is dus om naar het belang van je kind te kijken. Hoe groot is de kans dat hij in contact komt met water?” De vijver bij opa en oma is al gevaarlijk, dat hoeft helemaal niet heel diep te zijn. Of op je fiets per ongeluk het water in fietsen, kan ook gevaarlijk zijn.”

“Het belangrijkste is dat je wil dat je kind vaardig wordt in het water en de echte manier om aan zwemveiligheid te werken, is door middel van zwemles”, vertelt De Winter. Ook adviseert hij om nog eerder te beginnen, bijvoorbeeld door middel van babyzwemmen. “Als je begint met babyzwemmen, ga dan daarna ook door. Als je alleen babyzwemmen doet en daarna komt je kind 2 jaar niet meer in het water, is een groot deel alweer weggezakt.”

Financiële plaatje

Hier komt natuurlijk ook het financiële plaatje bij kijken. Babyzwemmen, langere tijd zwemles: het kost allemaal aardig wat geld. “Ik kan niet bij mensen in hun portemonnee kijken, dat snap ik, maar zwemveiligheid kun je niet vertalen in geld. Dat is soms een gevaarlijke vergelijking dat mensen maken.”

Daarbij voel je je kind natuurlijk ook aan. “Als je weet dat je kind bang is voor spetters in zijn gezicht, dan weet je dat er wel wat te oefenen is. Sommige ouders houden zelf ook niet van water en zwemmen, door bijvoorbeeld slechte ervaringen uit het verleden, maar het is wel van belang om ook na de zwemlessen te blijven oefenen met je kind. Als je kind daarna een jaar niet zwemt, is de techniek wel weggezakt.”

“Zwemles is een onderdeel van het opvoedtraject en daar kijken mensen ook wel tegenop. Daarom begrijp ik echt wel dat mensen zeggen dat hun kind er nog niet aan toe is. Maar als je kijkt naar het belang van het kind, is het belangrijk om veiligheid te bieden door vroeg met zwemles te beginnen, waar dat natuurlijk mogelijk is.”

Laurien: ‘Zwemles vervelend? Ik heb het benoemd als me-time moment van de week’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme