Langer bevallingsverlof? ‘Je bent niet binnen drie maanden weer jezelf’
Elke zwangerschap en elke bevalling is anders, zo ook hoe elke kersverse moeder haar bevallingsverlof ervaart. De één zou willen dat het verlof nog minimaal een jaar duurt, de ander kan na een paar weken niet wachten om weer aan het werk te gaan.
Toch heerst het beeld dat vrouwen liever langer bevallingsverlof willen dan wat nu de regels zijn. Wij waren benieuwd of dat beeld klopte.
Zestien weken verlof
Momenteel hebben zwangere vrouwen recht op zes weken zwangerschapsverlof en minstens tien weken bevallingsverlof. In totaal is dat dus zestien weken verlof. Ouders die in loondienst werken, daarmee dus ook de partners, hebben sinds augustus 2022 recht op in totaal negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Wel moeten zij deze negen weken in het eerste jaar na de geboorte opnemen.
Hoewel er de afgelopen jaren al verbeteringen zijn geweest in het opnemen van verlof, is het nog steeds een groot verschil als je kijkt naar andere landen. Met name in Scandinavische landen als Zweden en Finland is het een stuk beter gesteld met het verlof. Zij kunnen langer verlof opnemen en het is ook nog langer betaald verlof.
Langer bevallingsverlof
Wij waren benieuwd of onze lezeressen ook langer zwangerschaps- en/of bevallingsverlof willen. De meningen zijn daarover verdeeld. “Ik had graag langer bevallingsverlof gehad”, vertelt Saskia. “Onze tweede sliep lange tijd niet door en borstvoeding geven op verzoek vind ik veel fijner dan kolven op het werk. Ook wil je er gewoon kunnen zijn voor je baby en hem niet gelijk uit handen hoeven geven. En wat meer tijd om zelf te kunnen herstellen is ook niet verkeerd.”
Ook Annabel vindt dat in Nederland het bevallingsverlof langer mag duren. “Ik vind het bijzonder dat we hier zo hard zijn voor moeders. Als je kijkt naar bijvoorbeeld Scandinavische landen, is het verlof veel langer. Ik snap niet waarom we hier vinden dat moeders niet moeten zeuren en dat er bijna een wedstrijd ontstaat wie er het snelste weer aan het werk is.”
Negen maanden bevallingsverlof
Shannon: “Het bevallingsverlof zou negen maanden moeten zijn, standaard! Ik ben zelf te vroeg bevallen, met 28 weken, en baby’s die zo jong en kwetsbaar zijn, moeten veilig bij de ouder kunnen zijn in plaats van bij de opvang of oppas. Je bent niet binnen drie maanden weer jezelf. Het zou ook veel ziekteverzuim schelen, denk ik.” Ook Jessica is het hiermee eens: “Ja, negen maanden op en negen maanden af. Die negen maanden had ik in ieder geval wel nodig.”
Anderen vinden dat het verlof nog langer mag duren: “Minimaal een jaar in verband met de band die je met je kind aan het opbouwen bent”, vindt Deesje. Alina is het hier ook mee eens: “Een jaar zou mooi zijn, maar het is nog mooier als je partner meer verlof krijgt. Dat is beter voor de band tussen het kind en de partner en beter voor de kansen op de arbeidsmarkt voor de moeder.”
Drie maanden is een luxe
Ondanks dat de meeste lezeressen vinden dat het verlof langer moet duren, zijn er ook weldegelijk moeders die het daar niet mee eens zijn. “Ik heb nooit verlof gehad, een dag na de bevalling zat ik alweer achter de laptop”, vertelt Irma. “Zowel mijn man als ik hebben goed contact met onze dochter. Drie maanden vind ik zelfs een luxe.”
Laura: “Ik was blij dat ik weer aan het werk kon na drie maanden, maar ik weet dat anderen het liefst zo lang mogelijk thuisblijven. Er zijn allerlei opties voor het opnemen van verlof, dus ik zou het mooi zo houden.” Thea vindt het juist onzin om het verlof uit te breiden, omdat het vroeger veel minder was dan nu: “Nog langer verlof? Ik had vroeger zes weken voor en zes weken na de bevalling verlof en mijn man had maar twee dagen verlof.”
Gekozen om te werken
Weer andere vrouwen denken vooral aan de werkgevers, die niet voor een zwangerschap hebben gekozen. Astrid: “Hoe gaat de werkgever dit oplossen in de tijd dat je er niet bent? Je kan wel een jaar vrijaf willen, maar voor werkgevers is het bijna onmogelijk om deze tijd te overbruggen.” Ook Esther is het daarmee eens: “Als moeder heb je gekozen om te werken, dus de tijd die nu voor het verlof staat, is genoeg. Het is anders als je kind wat heeft waardoor hij of zij meer zorg nodig heeft.”
Kortom: de meningen zijn hierover verdeeld. Vroeger was het verlof inderdaad veel korter dan nu het geval is, dus je hebt al meer rechten dan toen. Aan de andere kant is een zwangerschap en bevalling niet iets kleins en zijn juist die eerste weken en maanden met je kind ontzettend belangrijk. Het is voor iedereen persoonlijk, dus laten we vooral accepteren en respecteren dat elke moeder er anders in staat.