Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 22 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap: symptomen en tips om ermee om te gaan

Je bloeddruk kan tijdens de zwangerschap nog weleens schommelen. Het is daarom ook fijn dat dit tijdens de controles goed in de gaten wordt gehouden. En dat is niet zonder reden, want zowel een te hoge als een te lage bloeddruk heeft zo zijn gevolgen.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een te lage bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Lage bloeddruk tijdens zwangerschap

Waar je vaker verhalen hoort over een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, daalt de bloeddruk juist vaak aan het begin van de zwangerschap. Je lichaam moet zich aan het begin aanpassen aan de zwangerschap. Door de zwangerschapshormonen verslappen en verwijden de bloedvaten, met als gevolg dat ze minder goed samentrekken.

Daarnaast gaat het hart harder pompen, waardoor er meer bloed door het lichaam stroomt, waarvan een groot deel naar de placenta gaat. Ook dit zorgt voor een daling van de bloeddruk. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is gelukkig niet gevaarlijk voor de zwangere vrouw en het kindje, het kan alleen wel voor vervelende klachten bij de zwangere zorgen.

Gevolgen lage bloeddruk tijdens zwangerschap

De meest voorkomende symptomen bij een lage bloeddruk zijn duizeligheid, flauwvallen en vermoeidheid. Dit is vervelend voor de zwangere vrouw, maar niet gevaarlijk voor de baby, tenzij de zwangere door het flauwvallen op haar buik valt. Het is dan ook belangrijk om dit te voorkomen en bij een duizelig gevoel of het gevoel dat je moet flauwvallen, te gaan zitten.

Andere symptomen kunnen zijn:

  • Misselijkheid
  • Zweten
  • Wazig zien
  • Hartkloppingen
  • Lusteloosheid
  • Concentratieproblemen
  • Oorsuizen

Wat te doen bij een lage bloeddruk?

Wat je kan doen bij een te lage bloeddruk, is je rust pakken als je duizelig wordt en op je zij slapen, zodat je holle ader vrijkomt, waardoor je een betere doorbloeding hebt. Als je al wat sneller duizelig bent, probeer dan niet te snel op te staan als je ligt of zit. Op het moment dat je duizelig bent, knijp dan je bil- en buikspieren samen en kruis je benen, zo zakt het bloed langzamer naar beneden.

Daarnaast is het wel goed om te blijven bewegen, probeer dat elke dag een half uur te doen. Langdurig stilstaan is dan weer minder goed, probeer dat juist te vermijden. Als het gaat om voeding, dan kun je het beste meerdere kleine maaltijden op een dag eten in plaats van drie grote. Af en toe iets met wat meer zout is goed, maar let erop dat je ook weer niet meer binnenkrijgt dan het advies is.

De laatste tip, maar zeker niet het minst belangrijk: drink voldoende water. Daardoor krijg je namelijk voldoende volume in je bloeddoorstroming.

Drop tijdens de zwangerschap: mag dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme