Kwallenbeet bij je kind: wat moet je doen (en wat vooral niet)?
Met het aanblijvende mooie zomerweer zijn we maar wat vaak op het strand te vinden. Een kwallenbeet bij je kind zit dan ook in een klein hoekje. Weet je wat je moet doen wanneer je kind door een kwal gestoken wordt?
Langs de hele kust van Nederland is het genieten geblazen met deze hoge temperaturen. Het zoute water, het zand en de warme zon geven je een instant vakantiegevoel. En alhoewel kwallen liever in de diepe zee zwemmen, zie je ze toch wel regelmatig aan de kust voorbij komen.
Wanneer heb je de meeste kans op een kwallenbeet?
Er is een heus kwallenseizoen: van april tot november. Wist je dat kwallen niet kunnen zwemmen? Ze bewegen zich voort door zich mee te laten voeren door de stroom. En dat is precies de reden dat kwallen wel eens aan de kust voorkomen en zelfs aanspoelen. Wanneer er een oostenwind staat dan waait de wind vanaf het land richting de zee. Er ontstaat daardoor een onderstroom in de zee en die voert kwallen mee richting de kust. Een handig ezelsbruggetje dus: wind naar zee, kwallen naar land. Maar je kunt ook even de kwallenradar checken voordat je een dagje naar het strand gaat.
Bij veel kwallen aan de kust is de kans op een kwallenbeet bij je kind dus aanzienlijk groter. Kinderen worden niet alleen in zee gestoken door kwallen, maar ook aan land. Een kwal die is aangespoeld gaat dood, maar de tentakels blijven nog lang werken. Laat je kind dus nooit een aangespoelde kwal aanraken of oppakken.
Is het een kwallenbeet of kwallensteek?
De tentakels van een kwal zitten met gif. Wanneer je kind (of jij) in aanraking komt met die tentakels, vliegen er een soort brandharen (netelcellen) met gif in de huid. Eigenlijk steekt de kwal dus, maar we noemen dit meestal een kwallenbeet. Meestal doet dit pijn en wordt de plek rood. Ook kan de huid branderig aanvoelen en er kunnen zelfs blaren ontstaan. Ook een allergische reactie is mogelijk, net als bij een wespensteek.
Wat te doen na een kwallenbeet bij je kind?
Volgens het Rode Kruis kan je het beste even in zee blijven, omdat het zoute water de pijn verlicht. Er kunnen netelcellen achtergebleven zijn op de huid. Die kan je weg schrapen met bijvoorbeeld een bankpasje in het zoute water. Koud kraanwater wordt niet aangeraden, dit kan de klachten zelfs verergeren. Ook urine over de beet is een fabeltje.
Vervolgens raadt het Rode Kruis aan de plek van de kwallenbeet in heet water te houden. Let hierbij vooral bij kinderen op dat het water niet té heet is. De warmte maakt de eiwitten van het gif kapot wat de pijn verlicht.
Pas op voor teken: 10x manieren om een tekenbeet te voorkomen