Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Bevallen 15 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de voor- en nadelen van het laten breken van je vliezen tijdens je bevalling

Een amniotomie oftewel het kunstmatig breken van de vliezen kan worden uitgevoerd om je bevalling op te wekken of te versnellen. Natuurlijk heeft het kunstmatig breken van de vliezen, net als elke andere medische interventie, voor-, maar ook nadelen. We zetten de voordelen en de nadelen voor je op een rij.

In principe breken je vliezen vanzelf tijdens je bevalling. Bij ongeveer 10 procent van de zwangere vrouwen start de bevalling met het breken van de vliezen. Soms breken ze helemaal niet en wordt een baby met een vruchtzak die nog helemaal intact is, geboren.

Bij een zwangerschap met een laag risico is het niet per se nodig om de vliezen kunstmatig te breken, toch gebeurt het vaak wel.

Hoe worden de vliezen gebroken?

Soms vindt de zorgverlener wel dat de vliezen kunstmatig gebroken moeten worden. Het kunstmatig breken van de vliezen betekent dat er tijdens de bevalling een klein gaatje wordt gemaakt in de vruchtzak, zodat het vruchtwater weg kan lopen.

Dat gaatje wordt gemaakt door een soort staafje met een haakje, dat via je vagina in het geboortekanaal wordt gebracht. Je voelt hier niets van, behalve de warme stroom met vruchtwater die volgt. Je baby kan in een keer wat naar beneden dalen, maar voelt in principe ook niets van het kunstmatig breken van de vliezen.

Waarom worden vliezen gebroken tijdens de bevalling?

Deze interventie laat hormonen vrijkomen die het samentrekken van je baarmoeder in gang zetten. Het kan dus gedaan worden om je bevalling (weer) op gang te brengen of om de weeën te versterken zodat de bevalling sneller vordert. Ook de druk van je baby die dieper in het bekken kan komen, kan helpen om de ontsluiting te laten vorderen.

Soms worden de vliezen kunstmatig gebroken zodat een schedelelektrode geplaatst kan worden om de hartslag te monitoren óf om te kijken of je baby in het vruchtwater heeft gepoept.

De voordelen van het kunstmatig breken van de vliezen

  • Het versnellen van de bevalling.
  • Krachtigere weeën wat kan helpen bij een snellere geboorte.
  • Bevalling opwekken.
  • De zorgverlener kan de hartslag van de baby nauwkeuriger meten.

Soms stagneren de weeën tijdens een bevalling. Dat kan meerdere redenen hebben. Het laten breken van de vliezen kan bijdragen aan het weer op gang brengen van de bevalling. Een snellere bevalling wordt soms geadviseerd, omdat de zwangere vrouw bijvoorbeeld uitgeput lijkt te raken. In andere gevallen kan het vanwege een medische oorzaak besloten worden.

Overigens verschillen de uitkomsten van diverse onderzoeken. Soms wordt gezegd dat een bevalling inderdaad sneller verloopt nadat de vliezen gebroken worden en soms juist niet. Natuurlijk verschilt dit per persoon en is dat nooit van tevoren te zeggen.

De nadelen van het kunstmatig breken van de vliezen

  • Groter risico op een infectie, omdat de vliezen je baby niet meer beschermen.
  • Snellere en intensere weeën.
  • Als de baby nog niet is ingedaald, is er een kleine kans dan de navelstreng eerst naar buiten komt. Dit is levensbedreigend voor de baby. In dit geval zullen de vliezen dan ook meestal niet worden gebroken door de verloskundige of gynaecoloog.
  • Je moet volgens protocol binnen een bepaalde tijd na het breken van de vliezen bevallen, dat kan stress opleveren wat de geboorte niet stimuleert.
  • Niet minder kans op medische interventies, omdat de weeën alsnog niet (goed genoeg) op gang kunnen komen.

Je maakt zelf de keuze

Het kunstmatig breken van de vliezen wordt door de verloskundige of gynaecoloog geadviseerd, maar uiteindelijk weeg je zelf de keuze af of je dit wel of niet wil.

Op een rij: de voor- en nadelen van op je rug bevallen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme