Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 10 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Kuitkrampen tijdens de zwangerschap: wat is de oorzaak en hoe ga je ermee om?

Valt het jou ook op dat je sinds je zwanger bent veel sneller kramp in je kuit krijgt? Dat is helemaal niet gek, kuitkrampen zijn zelfs een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje. Je bent dus zeker niet de enige, maar het is natuurlijk wel vervelend.

In dit artikel vertellen we je waar de kruitkrampen vandaan komen en hoe je hiermee om kan gaan.

Hoe ontstaan kuitkrampen?

Kuitkrampen ontstaan door het plotseling samentrekken van de spieren in de kuit. Dit doet erg pijn en die pijn kan een paar seconden aanhouden, maar ook een paar minuten. De exacte oorzaak van kramp in de kuit is niet helemaal duidelijk, maar volgens Thuisarts wordt vermoed dat de zenuwen in de kuit dan extra gevoelig en actief zijn, waardoor ze sneller samentrekken.

Kuitkrampen ontstaan vaak in de nacht, als je ligt te slapen. Dit is vervelend, omdat het je nachtrust behoorlijk verstoort en je er minder goed door slaapt. De kramp in je kuit kan uitstralen naar je hele been. Hoewel de ergste pijn na uiterlijk een paar minuten meestal verdwijnt, kun je er nog wel tot de volgende dag last van hebben.

Kuitkrampen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van kuitkrampen, met name ’s nachts. Dit begint vaak in het tweede trimester en houdt soms aan tot het einde van de zwangerschap. Ook tijdens de zwangerschap geldt dat de oorzaak van kuitkrampen niet helemaal duidelijk is, maar de volgende oorzaken kunnen meespelen:

  • Doordat de baarmoeder zwaarder wordt, kan er meer druk op de aderen in de benen ontstaan, waardoor de doorbloeding van de benen wordt verstoord.
  • Tijdens de zwangerschap moeten de benen meer gewicht dragen, wat ervoor kan zorgen dat de spieren oververmoeid raken.
  • De mineralen in het bloed van de moeder worden nu ook met een baby gedeeld, waardoor er een tekort aan mineralen kan ontstaan, denk aan magnesium en calcium.
  • Te weinig vocht in het lichaam of te weinig beweging kan ook kuitkrampen veroorzaken.

Tips tegen kramp

Als je ’s nachts wakker wordt en de kramp schiet erin, dan is het belangrijkste om direct je kuitspier te strekken. Dit doe je door je tenen naar je toe te trekken en je hak van je af te duwen. Je kan ook uit bed stappen, je been met de kramp naar achteren zetten terwijl je voet plat op de grond blijft en zo even blijven staan. Dit voelt niet prettig, maar het helpt wel om de kramp te laten verdwijnen.

Als de kramp wegtrekt, kun je rustig je been weer proberen te ontspannen. Als de kramp toch terugkomt, span dan gelijk je kuitspier weer aan. Als de kramp echt over is, kun je eventueel een warme kruik pakken en die op je kuit leggen. Hiermee voorkom je dat de kramp toch weer terugkomt.

Kramp voorkomen

Nu ben ik momenteel zelf zwanger en heb ik deze kramp al meerdere keren ervaren. Zodra ik wakker word, probeer ik eraan te denken om niet mijn benen te veel te strekken, maar soms wil je je gewoon even lekker uitrekken als je net wakker wordt, toch? Wat kun je dan verder doen om kuitkrampen zo veel mogelijk te voorkomen?

Hoewel je kuitkrampen nooit helemaal kunt voorkomen, kun je de volgende dingen proberen:

  • Drink voldoende water.
  • Probeer zo min mogelijk met je benen over elkaar te zitten.
  • Beweeg voldoende op een dag, door bijvoorbeeld een half uur te wandelen.
  • Neem ook op tijd je rust.
  • Ga in bad voordat je gaat slapen.
  • Laat je partner je onderbenen masseren voor het slapengaan.

Krampen tijdens je zwangerschap: dit kunnen de oorzaken zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme