Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Veel ouders en kinderen met krentenbaard: op welke andere kinderziektes lijkt het? 

Er zijn op dit moment in Nederland veel kinderen én ouders met krentenbaard. Toch lijkt deze huidinfectie vooral in het begin ook op andere kinderziektes, waardoor het soms pas later, of zelfs te laat, wordt ontdekt. Op welke kinderziektes lijkt het en wat kun je doen als je het als ouder ook krijgt?

Als jij of je kind krentenbaard heeft, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk onder controle te krijgen. 

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard, ook wel bekend als impetigo, is een huidinfectie die voornamelijk bij jonge kinderen voorkomt. De infectie begint vaak als kleine rode vlekjes of bultjes, die kunnen veranderen in met pus gevulde blaasjes. Deze blaasjes barsten uiteindelijk open, waarna er een korst ontstaat die doet denken aan ingedroogde krenten in een gele of honingachtige kleur. De huidinfectie komt vooral voor rond de neus en mond, maar kan zich ook op andere delen van het lichaam voorkomen, zoals benen en armen.

Op welke kinderziektes lijkt het en wat zijn dezelfde symptomen?

Krentenbaard lijkt vooral in het begin ook op een aantal andere huidaandoeningen en kinderziektes. Denk hierbij vooral aan:

Waterpokken

Net als krentenbaard veroorzaakt waterpokken blaasjes die kunnen barsten. Bij waterpokken verschijnen de blaasjes alleen over het hele lichaam, terwijl krentenbaard meestal rond de mond en neus begint. Waterpokken veroorzaakt ook vaak jeuk en koorts en dat is niet altijd het geval bij krentenbaard.

Eczeem

Eczeem zorgt voor een droge, rode en jeukende huid. Ook bij eczeem kunnen er korstjes en blaasjes ontstaan. Eczeem is alleen niet besmettelijk, terwijl krentenbaard dat wel is.

Hand-, voet- en mondziekte

Deze virale infectie veroorzaakt blaren in én rond de mond, op de handen en voeten. Hoewel dit lijkt op de blaren van krentenbaard, wordt dit door een virus veroorzaakt, in plaats van bacteriën bij krentenbaard. Ook zullen kinderen en volwassenen met de hand-, voet- en mondziekte vaak ook koorts en keelpijn hebben. Bij krentenbaard is dit niet het geval. 

Koortslip

Koortslip en krentenbaard veroorzaken allebei blaasjes rond de mond. Een koortslip wordt alleen veroorzaakt door een virus (het herpesvirus) en blijft vaak op één plek zitten: op of rondom de lippen. Bij krentenbaard is dit niet het geval.

Kun je als ouder ook krentenbaard krijgen?

Als ouder kun je ook krentenbaard krijgen. Krentenbaard is namelijk erg besmettelijk. De bacteriën verspreiden zich makkelijk via direct contact of via besmette dingen. Handdoeken, kleding of speelgoed, je kunt het via deze dingen allemaal krijgen. Volwassenen met een verminderde weerstand of met huidproblemen zoals eczeem, lopen een hoger risico om het ook te krijgen.

Wat kun je doen als je als ouder ook besmet raakt met krentenbaard? 

Als je als ouder besmet raakt, dan kun je een aantal dingen doen. Deze dingen verschillen trouwens niet veel van de dingen die kinderen met krentenbaard moeten doen, maar het is toch nog even handig om dit allemaal op een rijtje te hebben staan:

Ga naar de huisarts

Als je denkt dat je krentenbaard hebt, neem dan direct contact op met de huisarts. Hij of zij zal je dan een zalf met antibiotica voorschrijven. Heb je het heel erg? Dan krijg je meestal direct antibiotica in pilvorm.

Vermijd direct contact

Zorg ervoor dat je geen huid-op-huidcontact hebt met je gezin of andere mensen, tot je blaasjes genezen. Gebruik aparte handdoeken en maak alles goed schoon.

Goede handhygiëne

Was je handen vaak en krab niet aan de blaasjes. Hiermee voorkom je verdere verspreiding.

Hoe kun je krentenbaard bij jezelf en bij je kind voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om krentenbaard te voorkomen, zijn er wel verschillende manieren om het risico te verkleinen:

Handen wassen

Was je handen regelmatig met zeep. Je kunt daarmee voorkomen dat de bacteriën zich verspreiden.

Nagels kort houden

Zowel bij jezelf als bij je kind is het belangrijk om de nagels kort te houden. 

Persoonlijke spullen niet delen

Zorg ervoor dat je kind geen handdoeken, washandjes, kleding of speelgoed deelt met andere kinderen tijdens een krentenbaardinfectie.

Maak alles goed schoon

Voorwerpen zoals speelgoed, deurklinken en afstandsbedieningen kunnen altijd veel bacteriën bevatten. Reiniging deze voorwerpen dan ook geregeld met een desinfecterend middel.

Wondjes schoonmaken en afdekken

Kleine wondjes en schaafwonden kunnen ingangen zijn voor bacteriën. Zorg ervoor dat wondjes schoon worden gehouden en nog beter: worden afgedekt met een pleister.

Krentenbaard lijkt in eerste instantie dus aardig op waterpokken, maar hoe kun je waterpokken behandelen? Bekijk hier alle benodigdheden en een handig stappenplan.

Waterpokken als je zwanger bent, is dat gevaarlijk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme