veraguldemeester
veraguldemeester Zwanger 5 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Kraamzorg regelen? Hou deze checklist erbij

Iedere vrouw die bevalt in Nederland heeft recht op kraamzorg, maar wat komt er allemaal kijken bij het regelen hiervan? Hieronder hebben we de belangrijkste dingen voor je onder elkaar gezet. Op deze manier weet je wat je te doen staat en zal je niets over het hoofd zien of vergeten. Kijk je mee? 

Niets is er zo fijn als een goede kraamverzorgende nadat je bevallen bent. Je kraamverzorgende helpt je met je baby en zal veel aan je uitleggen. Daarnaast is de kraamverzorgende er om je te ondersteunen met het geven van borstvoeding. Ook zet een kraamverzorgende zich in overleg met jou vaak ook nog in voor de lichte huishoudelijke taken. Al met al een fijne hulp in huis in de eerste dagen na je bevalling. 

Kraamzorg regelen doe je zo

Wil je binnenkort kraamzorg regelen? Dan zal je zien dat er heel wat dingen komen kijken bij het regelen hiervan. Daarom is het fijn om deze checklist bij de hand te houden. 

1. Zoektocht naar kraambureau

Wanneer je je intake hebt gehad bij de verloskundige is het tijd om de zoektocht naar een kraambureau te starten. Je bent helemaal vrij om te kiezen voor welk kraambureau je gaat, maar check wel altijd van te voren of je zorgverzekeraar de kraamzorg van jouw gekozen kraambureau vergoed. Bekijk diverse websites van kraambureaus en bel ze als je nog vragen hebt. Zo kun je een goede keuze maken en voorkom je vervelende verrassingen na je bevalling.  

2. Inschrijven kraamzorg

Vroeger had je alle tijd om kraamzorg te regelen, maar helaas is dat tegenwoordig niet meer het geval. Wacht dus niet te lang met het maken van je keuze. Doe dit in ieder geval voor de zestiende week van je zwangerschap. Wanneer je dit ver na deze periode doet dan heb je kans dat er geen kraamverzorgers meer zijn in de periode waarin je gaat bevallen en dat zou vervelend zijn. 

3. Op hoeveel uren kraamzorg heb je recht?

Kraamzorg valt onder de basisverzekering. Je hebt dus altijd recht op kraamzorg. Hoeveel uur je krijgt is afhankelijk van je situatie. Standaard is 49 uur wanneer je borstvoeding geeft, verdeeld over acht dagen. Bij flesvoeding heb je recht op 45 uur kraamzorg. Het wettelijke minimum staat op 24 uur, verdeeld over acht dagen. Ook kun je in sommige gevallen meer uren krijgen. Denk hierbij aan complicaties tijdens of na de bevalling, een moeilijke start van de baby, als het herstel bij jou langzaam gaat, bij een tweeling of meerling of als je alleenstaande moeder bent. 

4. Check je eigen bijdrage kraamzorg

Een kraamverzorgende valt onder de basisverzekering. In deze basisverzekering geldt in 2022 een wettelijke eigen bijdrage/eigen risico voor kraamzorg van 4,70 euro per uur. Deze eigen bijdrage geldt alleen voor de zorg na de bevalling. Het is mogelijk je aanvullend te verzekeren om ook je eigen bijdrage vergoed te krijgen.

5. Intakegesprek bij jou thuis 

Wanneer je ongeveer 30 weken zwanger bent komt een medewerker van het uitgekozen kraambureau bij je langs. Heb je al een kindje? Dan zal het meestal een telefonische intake zijn. Jullie zullen praten over onderwerpen als: waar wil je bevallen? Wil je borstvoeding geven of flesvoeding? Wat verwachten jullie van de kraamzorg? Ook zullen de taken van de kraamverzorgende aan bod komen en worden uitgelegd. Daarnaast wordt er over het kraampakket gesproken en over andere spullen die je in huis moet hebben voor tijdens en na de bevalling. Verder worden ook de eisen van je bed en de commode besproken. Tenslotte krijg je een indicatie van het aantal uur kraamzorg dat je krijgt (dit kan na je bevalling worden aangepast).

6. Wanneer kraambureau bellen?

Tijdens het intakegesprek wordt ook gesproken over wanneer je het kraambureau moet bellen om de kraamverzorgende te laten komen. Wanneer je thuis bevalt dan belt je verloskundige het bureau omdat zij een goede inschatting kan maken wanneer de kraamverzorgende daadwerkelijk nodig is. Beval je in het ziekenhuis? Dan belt het ziekenhuis of jijzelf het kraambureau voordat je met de baby naar huis gaat. Hou het kraambureau ook op de hoogte wat betreft je eventuele verblijf in het ziekenhuis. 

Zo bevalt bevallen in Spanje: ‘Er kwam direct iemand voor een ruggenprik’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme