Zo ziet de kraamperiode er over de hele wereld uit: deel 1
In Marokko geen beschuit met muisjes in de kraamtijd, maar de vader die als bescherming een gebed in het oortje van de baby fluistert. En in Suriname krijgt het kind een blauwe stip op z’n voetje.
Iedere cultuur heeft eigen gewoontes en gebruiken, zeker als het gaat om zoiets belangrijks als nieuw leven. Oude tradities komen dan weer boven borrelen. Boze geesten moeten verdreven worden en de vruchtbaarheid gewaarborgd.
Kraamperiode over de hele wereld
In Nederland sturen we geboortekaartjes rond, eten we beschuit met muisjes en staat er een ooievaar in de tuin. De muisjes staan symbool voor vruchtbaarheid en was vroeger alleen weggelegd voor de rijke mensen. Het gepeupel at wit brood met suiker.
Marokko
Als er in Marokko een baby is geboren staat de deur wagenwijd open voor iedereen die maar langs wil komen om het kind te bewonderen. Gastvrijheid is erg belangrijk en de familie zal daarom niet zo snel visite weigeren.
De kraamtijd staat bol van de rituelen. Zo spelden ze bij de baby soms blauwe oogjes op de kleding om hem te beschermen tegen slechte invloeden. De vader fluistert om diezelfde reden een gebed in het oortje van de baby en ook ligt er een korantekst onder de matras van de baby.
China
Volgens de oude tradities mag een Chinese vrouw zich na de bevalling niet wassen. Ze geloven dat tijdens de bevalling alle poriën van het lichaam open staan. Pas na een maand gaan deze poriën weer dicht.
Zomaar een raam openzetten is er ook niet bij. Water en wind zijn in de kraamtijd gevaarlijke invloeden. De Chinese mama mag na twee weken wel in een kruidenbad als ze dat wil. Haar hoofdhuid wordt ingesmeerd met cognac om de kou buiten te houden.
Suriname
Ook de traditionele Surinamers geloven in het ‘boze oog’. Een baby kan ziek worden van een jaloerse blik of zelfs van een complimentje over z’n uiterlijk.
Om de baby tegen het ‘boze oog’ te beschermen doen de ouders blauwe kleurstof in het water en krijgt de baby een blauwe stip op z’n voetje, voorhoofd en op de onderrug.
Ook spelden ze wel eens als bescherming een zwart kraaltje aan een gouden speldje aan de kleding van de baby. Om de baarmoeder te reinigen, gaat de moeder op een hete pot met kruiden zitten.
Indonesië
De placenta wordt nog wel eens in de tuin begraven bij Indonesiërs. De placenta heeft de baby al die tijd in de buik beschermd, daarom geloven ze dat de placenta ook een ziel heeft.
Water en wind zijn, net als bij de Chinezen, slechte invloeden. Daarom wil de Indonesische kraamvrouw niet meteen na de bevalling gewassen worden en mogen er niet zomaar ramen open gezet worden.
Lees ook:
- Deze hartverwarmende open brief is precies wat nieuwe ouders nodig hebben
- De voordelen van cocoonen met alleen je partner en baby in de kraamperiode
- Arie Boomsma over de kraamperiode: “Dan ben je dus opeens thuis en heb je samen een baby”