Een kraamplan schrijven: dit zet je erin
Misschien heb je weleens gehoord van een bevalplan (ofwel geboorteplan), maar ken je ook het kraamplan al? In een kraamplan zet je al jouw wensen voor de kraamweek op een rij. Handig en duidelijk, voor jezelf én voor de kraamverzorgster.
De kraamtijd is een intense periode, het kan daarom fijn zijn om je wensen al tijdens de zwangerschap op een rij te zetten. Je hebt dan zelf nog de rust en tijd om erover na te denken. Bovendien is het handig voor de kraamverzorgster. Zo beleef je hopelijk samen de kraamweek precies zoals je had gehoopt.
Wanneer een kraamplan schrijven
Het is handig om je kraamplan te schrijven voorafgaand aan het intakegesprek met de kraamverzorgster. Jullie kunnen het plan dan samen doornemen. Misschien heeft de kraamverzorgster nog vragen naar aanleiding van jullie plan. Of wellicht kom je erachter dat er nog dingen ontbreken, die kun je dan alsnog even toevoegen.
Wat zet je in je kraamplan?
In je kraamplan zet je al jullie specifieke wensen en voorkeuren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:
- Kraamvisite: wie willen jullie die eerste week ontvangen? Hoe lang mag kraamvisite blijven en hoe moet er omgegaan worden met onverwachte visite?
- Borst- of flesvoeding: wil je borst- of flesvoeding gaan geven. Bij borstvoeding: wanneer wil je eventueel een lactatiekundige inschakelen? En wil je kolven als de borstvoeding moeizaam verloopt?
- Geloof: zijn jullie religieus en moet hier rekening mee worden gehouden?
- Slapen: waar slaapt de baby overdag en ‘s nachts. Bij jullie in de slaapkamer, in de woonkamer of in de babykamer?
- Omgang met de baby: wie mogen de baby wel en niet vasthouden? Doe jij zelf de baby in bad of mag de kraamverzorgster dit ook doen.
- Rusttijden: op welke tijden willen jullie rusten? Of wil je dit misschien flexibel houden? Waarvoor wil je wakker worden gemaakt?
- Roken: wordt er gerookt? En zo ja, waar?
- Broers en zussen: als er oudere broers of zussen zijn, hoe wil je die betrekken bij de kraamweek? Wat verwacht dat de kraamverzorgster voor hen doet?
- Allergieën en medicatie: niet alleen voor jezelf maar ook voor andere gezinsleden.
- Huisdieren: als jullie huisdieren hebben, moet de kraamverzorgster daar iets voor doen?
- Voeding: wat wil je graag eten? Wil je misschien dat de kraamverzorgster ook alvast het avondeten voorbereidt?
- Huishouden: wil je alles gestreken? Wat mag er niet in de droger? Heb je bepaalde voorkeuren voor schoonmaakmiddelen? Geef het aan.
- Bijzonderheden: als je bijvoorbeeld natuurlijk ouderschap toepast. Bepaalde verzorgingsproducten hebt of wasbare luiers wil gebruiken.
Jonna (33): ‘Mijn kraamverzorgster deed niks, ik vond het vreselijk om haar in huis te hebben’