Kouder buiten? Zo blijft jouw baby goed op temperatuur
Wanneer het buiten kouder wordt, pas je jouw kleding daarop aan. Niet alleen je eigen kleding, nee, ook die van je kind. Zeker voor baby’s die nog niet zo goed hun eigen temperatuur kunnen regelen als volwassenen is het belangrijk om ze op de juiste manier te kleden. Wij geven je een aantal tips.
Naar buiten gaan is goed voor je en ook voor jouw baby. Toch moet je bij extreme kou wel extra opletten. Baby’s verliezen hun lichaamswarmte sneller dan volwassenen en kunnen daarom minder goed tegen de kou. Bovendien kunnen jonge baby’s hun eigen temperatuur nog niet goed reguleren waardoor ze blootstellen aan een koude omgeving gevaarlijk kan zijn.
Wel of niet naar buiten
Als uitgangspunt kun je het volgende aanhouden: komt de temperatuur onder het vriespunt dan moet je het naar buiten gaan beperken tot een loopje van en naar de auto. Is het boven nul, dan kun je eventueel wat langer naar buiten. Let wel op de gevoelstemperatuur. Soms kan het door harde wind namelijk een stuk kouder aanvoelen, waardoor je toch beter binnen kunt blijven. Is je baby jonger dan drie maanden, dan moet je extra opletten met kou en kun je vaak beter binnen blijven.
Laagjes kleding
Één van de beste tips is om gebruik te maken van laagjes. Ga jij zelf naar buiten met een winterjas over je kleding. Trek je baby dan een winterjas of pak aan en doe er een extra dekentje overheen. Als je gebruik maakt van (dunne) laagjes onder de buitenkleding kun je bij temperatuursveranderingen makkelijk een laag extra aan of uit trekken. Kies het liefst voor natuurlijke ademende materialen zoals katoen of mousseline. Voor de buitenkleding kun je kiezen voor een jas of pak van wol. Dit is warm en isolerend en tegelijkertijd adement. Bovendien nemen natuurlijke stoffen het vocht en zweet van je baby goed op.
Doe je baby buiten altijd een muts op en zorg ook dat je baby geen koude handen en voeten krijgt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld wanten en sloffen te gebruiken. Dek de kinderwagen, buggy of autostoel nooit helemaal af met een doek. Dit belemmert namelijk de luchtcirculatie en dat kan gevaarlijk zijn.
Binnen temperatuur
Je bent misschien bang dat je baby’s temperatuur te laag is, maar de verwarming binnen heel hoog zetten is ook geen goed idee. Door de verwarming op te stoken krijg je veel warme droge lucht binnen die niet goed is voor de gevoelige longen en huid van jouw baby. Zet je thermostaat daarom het liefst tussen de 19 en 21 graden. Wanneer je baby slaapt zet je hem het beste nog wat lager. Tussen de 17 en 19 graden. Binnen kleed je jouw baby minder warm aan dan buiten, maar gebruik maken van een paar dunne laagjes is ook binnen heel fijn!
Baby met koude handen
Hou je baby als het koud is altijd goed in de gaten. Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten om te controleren of de temperatuur van je baby goed is. Als de huid rood en warm is en je baby is hangerig of slaperig dan heeft hij het waarschijnlijk te warm. Controleer dit door de huid in de nek te voelen. Handen of voeten zijn geen goede graadmeter omdat die vaak kouder aanvoelen.
Heeft je baby traanogen en een koude huid dan is hij waarschijnlijk niet warm genoeg ingepakt. Als de huid niet alleen koud maar ook rood, blauw of beek en hard is, moet je direct met de baby naar een warme plek gaan. Wrijf de huid niet warm om schade te voorkomen. Eventueel kun je de babyhuid wel verwarmen met een lauwwarm washandje. Om de temperatuur van je baby te verhogen trek je hem of haar daarna warme en droge kleding aan. Bel ook altijd voor de zekerheid de huisarts. Hetzelfde geldt als je baby apathisch is, blauwe lippen heeft of niet goed reageert.