Hoeveel kost kinderopvang in 2024? Alle bedragen op een rij
Na het zwangerschaps- en/of ouderschapsverlof gaan veel ouders weer werken. Dan is er kinderopvang nodig. Dit is helaas nog niet gratis, maar aan welke kosten moet je denken als kersverse ouders? Wij zochten het uit.
Hoeveel geld je kwijt bent aan de kinderopvang verschilt per situatie. Iedere opvang heeft namelijk een ander uurtarief en de ene ouder ontvangt meer kinderopvangtoeslag dan de ander.
Kosten kinderopvang
Vaak zit het uurtarief van de kinderopvang rond de maximale vergoeding van de overheid, dit betekent dat het zowel wat lager als wat hoger uit kan vallen. Ouders kunnen per kind per maand maximaal 230 uur kinderopvangtoeslag krijgen.
Het maximum dat de overheid vergoedt in 2024:
- 10,25 euro voor de kinderopvang
- 9,12 euro voor de buitenschoolse opvang
- 7,53 euro voor gastouderopvang
Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van het uurtarief van de kinderopvang, het maximale uurtarief dat de overheid vergoedt, de inkomens van jullie als ouders en het aantal kinderen dat je hebt. Wanneer het uurtarief van jouw kinderopvang hoger is dan het maximale bedrag dat wordt vergoed, dan moet je dat deel wat er buiten valt zelf betalen.
Kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en gastouder
Er zijn verschillende soorten kinderopvang in Nederland en deze hanteren elk een ander tarief. Zo is het bijvoorbeeld goedkoper om je kind naar een gastouder te brengen dan naar het kinderdagverblijf.
Kinderdagverblijf
Een kinderdagverblijf biedt opvang voor kinderen van nul tot vier jaar. Er zijn horizontale en verticale groepen, waarbij kinderen rond dezelfde leeftijd in een horizontale groep bij elkaar zitten. Bij een verticale groep zijn de leeftijden gemixt.
Uit onderzoek van Boink kwam naar voren dat de gemiddelde prijs voor het kinderdagverblijf afgelopen jaar 9,59 euro was. Het laagste opvangtarief was 8,15 euro en het hoogste bedrag was 11,75 euro per uur. In de provincie Noord-Holland betaal je het meest en in Friesland ben je het minst kwijt per uur.
Buitenschoolse opvang
Een buitenschoolse opvang is voor schoolgaande kinderen van vier tot en met dertien jaar. Kinderen kunnen hier voor, tijdens of na school naartoe. Dit kan een ruimte in het schoolgebouw zijn, maar een school kan ook een kinderdagverblijf aanstellen als locatie.
De buitenschoolse opvang kostte volgens Boink afgelopen jaar gemiddeld 8,52 euro per uur. Het laagste tarief was 7,24 euro en het hoogste tarief 11,08 euro per uur. De buitenschoolse opvang is in de provincie Utrecht gemiddeld het duurst en het goedkoopst in Zeeland.
Gastouder
Gastouders bieden daarentegen in hun eigen huis betaalde kinderopvang aan. Ze mogen op een groepje van maximaal zes kinderen tegelijk passen. Gastouders zorgen ervoor dat kinderen, wanneer ze niet thuis zijn, zich toch in een huiselijke omgeving bevinden.
Gastouders mogen zelf hun tarief vast stellen. De richtlijn in 2024 ligt tussen 5,50 euro en 6,50 euro per uur.
Verschillende factoren bepalen uurtarief
Verschillende factoren spelen mee als het gaat om het bepalen van het uurtarief van een kinderopvang. Zo is de kinderopvang in steden en de randstad vaak duurder, omdat de opvang dan vaak meer betaalt voor het gebouw. Ook speelt de vraag naar kinderopvang in deze regio een rol.
Daarnaast zijn de grootte van de opvang en de faciliteiten die de kinderopvang aanbiedt van belang. Zijn er bijvoorbeeld flexibele tijden, warme maaltijden en lessen? Dan zal het uurtarief waarschijnlijk hoger zijn. Uiteraard is het ook van belang hoe vaak en hoe lang je kind naar de opvang gaat.
Kosten kinderopvang vorig jaar fors omhoog
Vorig jaar gingen de kosten van kinderopvang flink omhoog. Hoge energieprijzen, stijgende huren en een enorm personeelstekort liggen aan de basis van de hogere tarieven bij de kinderopvang. De tarieven van het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang (bso) stegen gemiddeld met 8,5 procent. Sommige organisaties zitten daar echter ook flink boven en verhogen de prijzen bijvoorbeeld met 10 procent.
Minder werken door kosten kinderopvang? ‘Elk dubbeltje omdraaien is niet fijn’