Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Opvoeden 19 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

De kosten voor je kind verdelen als je gescheiden bent doe je zo

Of je het nou leuk vindt of niet, de andere ouder van je kind zal altijd een rol blijven spelen in je leven. Het hangt natuurlijk af van hoe jullie het na de scheiding geregeld hebben, maar je zult in ieder geval met elkaar te maken hebben tot je kind afgestudeerd is.

En dat is vooral vanwege de beslissingen die moeten worden genomen (denk aan medische beslissingen en onderwijs), maar ook het financiële plaatje.

Gescheiden

Een echtscheidingsconflict of een rechterlijk bevel kan natuurlijk richtlijnen bieden over wie hoeveel moet betalen en waarvoor, maar er zijn misschien nog wel andere financiële beslissingen die genomen moeten worden. En dat kan best een uitdaging zijn. Zo ga je ermee om – zonder elkaar in de haren te vliegen:

Uitdaging: dagelijkse uitgaven

Eén van de belangrijkste dingen die je wil voorkomen is dat je gaat kibbelen over de kleine dingetjes. Je wilt vermijden dat je bonnetjes moet gaan verzamelen en met de rekenmachine aan de slag moet gaan.

Creditcard

Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen om alles 50-50 te doen, door alle out-of-pocket uitgaven (denk aan uitgaven voor kleding, muziek, sport, schoolkosten of tandheelkundige kosten) op een creditcard te storten, waarvan beide ouders aan het einde van de maand de helft betalen. Wat daar een nadeel van is, is dat de ouder die het minst verdient aan het kortste eind trekt.

Gezamenlijke rekening

Een andere optie zou dan kunnen zijn dat je als beide ouders geld op een gezamenlijke rekening zet, dat kunnen gelijke bedragen zijn, maar dat kan ook verdeeld worden naar financiële draagkracht. De ouder die het meest verdient, betaalt dan ook het meest. Je zou de kosten ook kunnen verdelen op basis van het aantal dagen dat het kind bij jou verblijft.

Uitdaging: Eén ouder heeft een duurdere smaak voor gedeelde uitgaven. Als er onenigheid ontstaat over welke partij moet worden gekozen, bijvoorbeeld bij het kiezen van een kinderdagverblijf, kan het handig zijn om een ‘gemene deler’ gaat hanteren. Het kan zo zijn dat de ene ouder de voorkeur geeft aan een duurdere kinderdagverblijf dan de andere.

Uitgaan van het gemiddelde

Het kan helpen om dan de gemiddelde kosten van de kinderopvang in jouw regio op te zoeken, en de kosten te delen op basis van dat getal. Het verschil tussen dat bedrag en het duurdere kinderdagverblijf moet dan worden betaald door de ouder die de voorkeur geeft aan de duurdere optie.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf voor de kosten op te draaien voor iets wat de andere ouder niet wil betalen omdat hij of zij het simpelweg overbodig vindt.

Uitdaging: Jullie hechten een andere waarde aan geld

Als je ex ervoor kiest om je kind dure sneakers te kopen op een willekeurige dinsdag, of om hem steeds mee te nemen naar allerlei restaurants, kun je er gek van worden. Jij werkt er immers aan om jullie kind hen een en ander te leren over geld, sparen en zuinig leven. Maar hoe je het wendt of keert: je kunt een ander persoon niet controleren.

Je kunt de ander niet veranderen

Als het geen optie is om op een vriendschappelijke manier tot een overeenkomst te komen over wat je je kinderen wil leren wat betreft de waarde van geld, moet je misschien wel accepteren dat je het niet kunt veranderen. Sterker nog, misschien is dat wel de reden geweest van de breuk.

Zonder slecht te praten over de ander, kun je natuurlijk wel het gewenste gedrag modelleren. Spreek met je kind over het belang van hard werken, hoe je kunt omgaan met de middelen die je hebt en hoe sparen, investeren en budgetteren werkt. Het enige wat je kunt doen is delen wat je weet en hopen dat je kind de juiste beslissingen voor zichzelf zal nemen.

Uitdaging: Onverwachte uitgaven

Het is ook belangrijk om met de andere ouder afspraken te maken over onverwachte kosten. Denk aan kosten voor orthodontie, studiebegeleiding of andere academische uitgaven, en kortlopende uitgaven in verband met buitenschoolse activiteiten. Je zou kunnen voorstellen om iedere maand een vast bedrag over te maken naar de gezamenlijke rekening om dit soort uitgaven op te kunnen vangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme