Kort lontje als moeder? Waar dat vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan
Boos op onze kinderen worden we allemaal wel eens. Uit je slof schieten als je een kort lontje hebt als moeder overkomt je liever niet, maar soms lijkt de boosheid niet te controleren. Waar komt dat korte lontje vandaan als je kind nauwelijks iets fout doet?
Het kan namelijk gaan om hele kleine dingen, of zelfs om helemaal niks: je bent simpelweg helemaal overprikkeld en je kunt er geen simpele vraag van je kind bij hebben. Hoe kun je omgaan met een kort lontje als moeder?
Snel boos op je kinderen
Betrap je jezelf soms op het uitvallen tegen je kinderen? Vaak is dat het laatste wat je wilt, maar soms kun je je simpelweg niet bedwingen in je boosheid. Je kinderen lijken je om de kleinste dingen het bloed onder je nagels vandaan te halen, je voelt je gestrest door je kinderen en overprikkeld als ze van alles aan je vragen. Herkenbaar? Je hebt dan een kort lontje.
Waarom heb je soms een kort lontje als moeder?
Vaak schrikken moeders er zelf van als ze zo snel boos worden op de kinderen. Misschien is dit wel iets wat je helemaal nooit overkwam voordat je moeder werd. Wanneer alle verantwoordelijkheden en emoties bij elkaar op dat moment even te veel worden, is het in ieder geval heel normaal om af en toe uit je slof te schieten.
Dit heeft vaak te maken met hoog opgelopen emoties bij jou, al voordat je kind de emmer deed overlopen. Jouw korte lontje en explosie van boosheid komt dus voort uit een opeenstapeling van emoties, veroorzaakt door allerlei redenen: werk, relatie, slaaptekort, rommel in huis, geldzorgen of een combinatie van dit allemaal. Of misschien ga je helemaal op in het fulltime moeder zijn, en wordt de constante zorg voor je kinderen soms te veel.
Dat jouw kind dan net op de muur besluit te tekenen, is dan ook niet de enige reden van jouw explosie van boosheid, maar wél de druppel die de emmer doet overlopen. Je reageert dan dus vanuit al je emotie, maar niet hoe je als moeder het beste zou reageren voor het welzijn van je kind.
Goedmaken
Het beste is dan ook om het aan je kind uit te leggen, al voordat je explodeert in boosheid. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘mama is vreselijk moe, dus ik word nu wat sneller boos, doe dus alsjeblieft geen ondeugende dingen’. Die voorspelbaarheid in de situatie zorgt ervoor dat een kind zich beter aanpast.
En als je dan toch uit je slof schiet, leg dan achteraf altijd aan je kind uit dat het door een opeenstapeling van gevoelens kwam, en niet door die ene handeling van je kind. Je kleine snapt dit misschien nog helemaal tot in detail, maar hij zal wel voelen dat het je spijt en je je excuses aanbiedt. Doe je dit niet, dan zijn kinderen snel geneigd dit soort dingen op zichzelf te betrekken, wat weer niet goed is voor hun zelfbeeld.
Niet boos worden op je kinderen? Haarelastiekjes kunnen je daarbij helpen
Structureel kort lontje als moeder
Word je wel erg vaak erg boos op je kind, terwijl het eigenlijk om iets kleins gaat? Dat is ook weer niet de bedoeling voor je kind. Zit je vaak niet lekker in je vel, of weet je niet hoe je je emoties onder bedwang kunt houden, dan kun je je eens verdiepen in mindfulness of andere manieren om het hoofd koel te houden. Als dat ook niet werkt, twijfel dan niet om eens in gesprek te gaan met een (gezins)psycholoog.
https://www.famme.nl/ouderschap-tegenvalt/