Mag je Kombucha drinken als je zwanger bent?
Alcohol. Sushi. Rauwe spruiten. Allemaal voeding die je tijdens de zwangerschap wilt vermijden. Maar hoe zit het met kombucha? Mag je dit gezonde en trendy drankje gewoon blijven drinken als je in verwachting bent?
Kombucha
Je hebt het vast voorbij zien komen. Kombucha staat bij veel terrasjes namelijk op de menukaart, en is vaak in verschillende smaakjes verkrijgbaar. Dat het bruisende sapje zo populair is heeft waarschijnlijk niet zozeer met de smaak te maken, maar eerder met het geloof dat het drankje erg gezond is.
Kombucha wordt gemaakt van groene (of zwarte) thee. Er wordt geraffineerde suiker aan toegevoegd die gedurende twee weken fermenteert. Hoe langer de fermentatie, hoe sterker de azijnsmaak van het drankje (trust us, die azijnsmaak zal je niet snel vergeten).
Daarnaast bevat kombucha een mix van re- en probiotica en zit vol met antioxidanten. Er wordt dan ook gedacht dat het drankje goed zou zijn voor je darmflora en spijsvertering. Reden genoeg om deze zomer aan de kombucha te gaan. Of toch niet helemaal?
In de wetenschap is er namelijk wat onduidelijkheid of kombucha daadwerkelijk zo gezond is als men beweert. Er zouden namelijk geen harde bewijzen zijn die kunnen aantonen dat kombucha écht zo gezond is.
Kombucha als je zwanger bent
Op de grote vraag of je kombucha mag drinken wanneer je zwanger bent, zijn de meningen verdeeld. De zorgen ontstaan wanneer we kijken naar de bacteriën en het alcoholpercentage. Traditionele kombucha is rauw. Dat betekent dat er allerlei levende en actieve bacterieen aanwezig zijn die tijdens het fermentatieproces worden gevormd (voor wie het even kwijt is: fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken). Dit maakt kombucha een ongepasteuriseerd product. Om deze reden raden veel artsen het dan ook af om kombucha te drinken als je zwanger bent.
Maar hoe zit het met het alcoholpercentage? Bij fermentatie ontstaat er alcohol. Nu mag kombucha niet meer dan 0.5 procent alcohol bevatten. Even ter beeldvorming: een non-alcoholisch drankje bevat ook 0.5 procent alcohol, terwijl een glas wijn 12 procent bevat. Over het algemeen wordt 0.5 procent bij zwangere vrouwen niet als schadelijk gezien, maar toch adviseren dokters vaak om het drankje even te skippen.
Voor iedereen die het zekere voor het onzekere wilt nemen: skip het drankje deze zomer dus maar even. Smaakt ‘ie na je zwangerschap des te beter!
Dit is waarom je dadels wil eten aan het einde van je zwangerschap