Kolven versus direct voeden: de rol van speeksel in gezondheidsvoordelen
Van borstvoeding is bekend dat het veel gezondheidsvoordelen heeft voor zowel moeder als baby. In de meeste gevallen voeden moeders die borstvoeding geven hun kinderen ‘live’, dus rechtstreeks aan de borst. Maar in sommige gevallen is het nodig of handig om te kolven. De vraag is alleen, blijven al die gezondheidsvoordelen dan wel behouden?
Hoewel kolven een nuttig hulpmiddel kan zijn om moedermelk aan baby’s te geven, lijkt het erop dat rechtstreeks voeden aan de borst vaak nog wat extra gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Wij leggen je uit hoe dat zit.
Kolven en verminderde gezondheidsvoordelen
Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat de behoeften van de baby worden gecommuniceerd met de moeder via speeksel. Tijdens het drinken aan de borst vloeit er namelijk een heel klein beetje speeksel van de baby terug in de borst. Het lichaam van de moeder reageert hierop en past de moedermelk vervolgens aan op de behoefte van de baby.
Zo laat een onderzoek zien dat het speeksel van de baby en de moedermelk als het ware samenwerken om schadelijke bacteriën te bestrijden en goede bacteriën te helpen groeien. Dit helpt de mond- en darmgezondheid van de baby te reguleren en hun immuunsysteem te versterken.
Uit een ander onderzoek blijkt dat baby’s tijdens het drinken een virus via terugvloeiing in hun speeksel rechtstreeks doorgeven aan de melkklieren van hun moeder. Hierdoor omzeilen ze de normale route via de darmen en dat leidt tot een snelle toename van antilichamen in de moedermelk.
Nog steeds gezond
Het is belangrijk om te benadrukken dat ondanks deze enigszins verminderde gezondheidsvoordelen in afgekolfde moedermelk, gekolfde melk nog steeds een uitstekende voedingsbron blijft voor baby’s. Na het kolven en bewaren, bevat moedermelk nog steeds een breed scala aan voedingsstoffen en antistoffen die de baby kunnen beschermen tegen infecties en andere gezondheidsproblemen.
In onderstaande video wordt dit concept nog eens helder uitgelegd.