Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 15 apr 2019
Leestijd: 11 minuten

Van kolven met de hand tot een voorraad opbouwen: alles wat je wilt weten over kolven

Kolven op werk: hier moet je aan denken

Het is wettelijk toegestaan om onder werktijd te kolven. Dat heet het voedingsrecht en daar mag je gebruik van maken tot je kindje 9 maanden is. Na deze 9 maanden kun je met je werkgever overleggen of kolven tijdens werk is toegestaan. Let wel, vaak zitten daar consequenties aan. Zo moet je misschien een extra (maar onbetaalde) pauze nemen.

Je mag tijdens je werk tot maximaal een kwart van je werkuren besteden om te kolven of te voeden. Als je dus 8 uur werkt, mag je 2 uur gebruiken om te kolven. Dat betekent dus ook dat je het niet per se in je pauze hoeft te doen.

De werkgever

Het is belangrijk om van tevoren afspraken met je werkgever te maken over kolven. Je werkgever kan namelijk op tijd regelen dat je op gezette tijden in een aparte ruimte kan zitten. Bovendien kan je werkgever rekening houden met andere werkzaamheden. Het is ook belangrijk om je collega’s op de hoogte te brengen, zo voorkom je dat je elke dag moet uitleggen waarom je even van je plek bent.

Kolfruimte op werk

Je werkgever is wettelijk verplicht om te zorgen voor een geschikte kolfruimte. Er zijn een aantal eisen waar de kolfruimte aan moet voldoende zoals:

  • De ruimte moet op slot kunnen
  • Niemand moet naar binnen kunnen kijken
  • Er moet een stopcontact aanwezig zijn (voor je kolfapparaat)
  • Een koelkastje is niet verplicht in de kolfruimte (zolang er maar een plek is waar de gekolfde melk bewaard kan worden), maar het is wel fijn
  • Je moet er lekker rustig kunnen zitten
  • De omgeving moet schoon en veilig zijn

Als je meer wilt weten over de eisen van een kolfruimte op je werk, kun je kijken op de website van de rijksoverheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme