Van kolven met de hand tot een voorraad opbouwen: alles wat je wilt weten over kolven
Wanneer begin je met kolven na de bevalling?
De eerste paar dagen na de bevalling is het waarschijnlijk niet nodig om te kolven. Je hebt alle tijd en de ruimte om je kindje vaak genoeg aan de borst te leggen.
Toch kan het helpen om al vroeg te beginnen met kolven, bijvoorbeeld als borstvoeding geven pijnlijk is of de melkproductie niet op gang komt. Wanneer borstvoeding geven binnen de eerste 24 uur niet lukt (en je dat wel graag wilt), kan het verstandig zijn om voor de eerste keer te kolven. Dat zal ervoor zorgen dat de melkproductie op gang komt.
Je kunt met je kraamhulp of lactatiedeskundigen overleggen welke mogelijkheden er zijn tijdens de eerste dagen op kolfgebied. Er zijn ziekenhuizen waar je professionele kolfapparaten kunt huren. Het kan handig zijn om hiernaar te informeren bij je verloskundige of kraamhulp.
Lukt het voeden aardig en is je baby gezond? Dan is het helemaal aan jou wanneer je wilt beginnen met kolven. Vaak gebeurt het wanneer je voor de eerste keer weggaat zonder je baby en je last krijgt van stuwing. Je borsten zijn dan gespannen en pijnlijk, kolven is dan echt noodzaak.
De eerste keer
Schrik niet als de eerste keer kolven niet makkelijk gaat. Vaak komt dat omdat het toeschietreflex niet op gang komt. Een foto van je baby, een massage of warmtekompressen kunnen hierbij helpen. Een paar druppeltjes is ook helemaal normaal als je voor de eerste keer kolft, oefening baart kunst en gun jezelf vooral de tijd.