Koemelkallergie bij je baby herkennen? Check deze symptomen
Wat als je baby opvallend veel last heeft van buikkrampjes en je ook het gevoel hebt dat het niet minder wordt of verbetert? Dan zou je mini wel eens een koemelkallergie kunnen hebben. Maar liefst 3% van alle baby’s heeft een koemelkallergie en dat is best veel.
Er zijn verschillende symptomen waaraan je een koemelkallergie bij je baby herkent, maar het is soms wel even zoeken. Die symptomen komen namelijk ook best vaak voor en kunnen dus ook een andere oorzaak hebben. Zo herken je een koemelkallergie bij je baby:
De symptomen van koemelkallergie bij je baby
De reden dat zo veel baby’s een allergie voor koemelk ontwikkelen is omdat ze in het eerste levensjaar vooral melk te drinken krijgen. Op de eiwitten in die melk kan je baby (gaan) reageren. Je merkt dit aan de volgende symptomen:
- Veel last van darmkrampjes, diarree en winderigheid
- Verstopping
- Bloed bij ontlasting
- Spugen
- Eczeem (rode, schrale huid) op het gezicht of lichaam
- Uitslag op huid, mond en/of oogleden
- Loopneus en/of niezen, hoesten
- Veel huilen (meer dan 3 uur per dag)
- Groeivertraging of groeiachterstand
Zoals je ziet komen veel van deze dingen vaker voor bij pasgeboren kindjes, zoals darmkrampjes of regelmatig huilen. Voldoet je kind aan veel van deze symptomen en treden ze op vlak na het drinken van melk, dan is er een kans dat je baby een koemelkallergie heeft. Denk je dat je kindje dit heeft, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts.
Wat als je baby een koemelkallergie heeft?
Denk je dat je baby een allergie heeft ontwikkelt voor koemelk, dan kan de huisarts je verder helpen. Vaak worden jullie (als je borstvoeding geeft) of wordt je baby op een koemelkvrij dieet gezet om te kijken of de symptomen minder worden of zelfs verdwijnen. Daarna gaan jullie weer langzaam koemelkproducten geven om te kijken of de symptomen terugkomen. Dit is een zogeheten eliminatie-provocatietest. Zo’n test mag alleen worden uitgevoerd onder professioneel toezicht, want voor kindjes die erg allergisch zijn, kan dit erg gevaarlijk zijn.
Is door een deskundige vastgesteld dat je baby een koemelkallergie heeft, dan zal je baby een koemelkvrij dieet moeten gaan volgen. Een diëtist helpt hierbij, zodat je baby wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het goede nieuws is dat veel baby’s over een koemelkallergie heen groeien en op latere leeftijd alsnog alles kunnen eten en drinken.
Honger of moe? Zó leer jij de signalen van je baby herkennen