‘We gaan even een knip zetten mevrouw!’ Waarom je hier heel hard ‘nee’ op mag zeggen
Soms duurt het persen volgens de zorgverlener te lang en is een knip ‘nodig’. Soms is de kans groter op een (totaal)ruptuur wanneer er niet wordt overgegaan tot een episiotomie en soms is de baby in nood. Gemiddeld 30 procent van de vrouwen krijgt een knip bij de bevalling van het eerste kind.
Bij een tweede is dat 8 procent. Bij 41,7 procent van de vrouwen die een knip moesten ondergaan, is dit niet van tevoren overlegd, terwijl dat wettelijk en ethisch gezien wel moet. Bij een kleine groep vrouwen werd de knip toch gezet, terwijl de barende vrouw geen toestemming gaf.
‘Nee’ zeggen tegen een knip
Best heftig natuurlijk, want echt foetale nood komt maar heel weinig voor. Toch wordt de knip snel gezet en vaak dus ook nog eens zonder toestemming. Je kunt dan denken: je wil op dat moment toch alles voor een gezonde baby? En dat is zeker zo, maar een knip is niet de enige manier om een gezonde baby ter wereld te brengen.
Bovendien, ‘een knip’ betekent gewoonweg dat iemand anders je vagina open knipt. Daar houd je dus blijvend letsel aan over waar je nog jarenlang last van kan hebben, in tegenstelling tot een scheur die veel sneller geneest. Je mag dus best ‘nee’ zeggen tegen een knip, vooral wanneer er geen sprake is van nood.
De knip moet pas de allerlaatste optie zijn
Dus ja, een knip of episiotomie kan zeker een redmiddel zijn wanneer het gaat om leven en dood, maar dat is vaak het niet het geval. Plus, dan nog zijn er andere dingen die je kunt doen voordat de zorgverlener de schaar erbij pakt. Wisselen van houding bijvoorbeeld, wanneer de hartslag van je baby daalt. Misschien herstelt je baby zich dan meteen weer.
Of de reden van een knip is omdat het allemaal niet opschiet. Ook dan kan een wisseling van houding helpen bij een snellere bevalling. Wanneer je op je rug ligt, komt er bovendien veel druk op je vagina te staan. Dat kan ervoor zorgen dat de zorgverlener bang is dat je flink gaat uitscheuren, dus krijg je een knip. Terwijl een andere houding ervoor had kunnen zorgen dat de druk minder was, de zwaartekracht meehielp en je er zonder kleerscheuren vanaf was gekomen.
Grote kans op uitscheuren?
Denkt je zorgverlener dat er een grote kans is dat je flink uitscheurt? Dan kan een warme washand tegen je vagina nog wel eens helpen. Ook is het zo dat een totaalruptuur maar heel erg weinig voorkomt. Meestal heeft een vrouw een eerste- of tweedegraadsruptuur en die genezen snel en gemakkelijk, zonder lange nasleep. Zo lang het niet noodzakelijk is, hoeft een knip dus niet.
Toestemming geven
Dan is er nog de toestemming die gevraagd moet worden aan jou, terwijl je aan het bevallen bent. Toestemming van jou is nodig voordat je ingeknipt mag worden. Misschien moet je er niet aan denken om dan na te moeten denken over het wel of niet laten zetten van een knip. Daarom is het handig om deze situatie op te nemen in je bevalplan en zorg ook dat je partner van je wens af weet. Die kan dan voor jou reageren of met jou in overleg gaan, wanneer de zorgverlener de schaar erbij pakt.