Klimaatverandering: zo vervuilend is het krijgen van kinderen
Klimaatverandering is een onderwerp dat steeds vaker aandacht vraagt. En dat is maar goed ook, want CO2 uitstoot heeft een zeer negatief effect op onze aardbol.
Niet fijn voor ons als bewoners, maar ook zeker niet voor onze kinderen en kleinkinderen, die waarschijnlijk nog een stuk langer op deze planeet zullen moeten leven.
Maar over kinderen gesproken: hoe vervuilend is het eigenlijk om ze te krijgen?
Arjan Lubach claimde een tijdje geleden in een van zijn programma’s dat hij milieubewuster was dan veel van zijn leeftijdsgenoten, omdat hij geen kinderen had.
De Britse Hoogleraar John Guillebaud is het met hem eens. Het is belangrijk om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, maar ook dat er zo weinig mogelijk voeten zijn om te tellen, stelt hij in een opiniestuk van mei 2019.
Benieuwd naar 10 belangrijke feiten over klimaatverandering die iedereen zou moeten weten? Die lees je hier.
Maatregelen tegen opwarming van de aarde
Globaal bestaan er drie manieren waarop mensen klimaatverandering tegen kunnen gaan. Dit zijn kiezen voor schonere technologieën, minder consumeren en geboortebeperking. Toch vind de Britse hoogleraar dat er aan de laatste maatregel, zichtbaar minder aandacht wordt geschonken dan aan de eerste twee.
En dat terwijl de cijfers er niet om liegen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een stel in hun leven ongeveer 2.720 ton CO2 uitstoot. Dit komt neer op 1.360 ton CO2 per persoon.
Na berekening bleek dat een stel ongeveer 486 ton CO2 kan besparen op het moment dat zij ervoor kiezen om samen één kind minder te krijgen.
Nu is wel aangetoond dat Amerika een grotere vervuiler is dan Nederland. De ecologische voetafdruk van een stel in Nederland komt ongeveer neer op 1.600 ton CO2, dus 800 ton CO2 per persoon.
Ander onderzoek wijst uit dat je als ouder bent van één of meerdere kinderen, je een CO2-nalatenschap hebt van 58 ton CO2 per jaar.
De effectiefste CO2 besparing
Het krijgen van geen of minder kinderen zou dus veel CO2 uitstoot schelen. Helemaal als je dit vergelijkt met andere maatregelen, die actiever worden gepromoot:
- Een jaar niet gebruiken van je auto: 2,4 ton CO2
- Een jaar niet vliegen: 1,6 ton CO2
- Een jaar geen vlees eten: minder dan 1 ton CO2
Zelfs als je deze aantallen vermenigvuldigt met 18; het aantal jaren tot je kind volwassen en onafhankelijk is, komen ze niet in de buurt van de besparing van 800 ton CO2 als je geen of minder kinderen krijgt.
Lees ook: 10 dingen die jij kan doen om uitstoot te beperken
Wel of geen kinderen?
De waarschijnlijke reden dat veel onderzoekers toch meer nadruk leggen op schonere technologie en minder consumeren, is omdat het krijgen van kinderen bijna inherent is aan het leven. Zelfs Arjen Lubach onderschrijft dit en zegt dat het krijgen van kinderen eigenlijk het ultieme symbool is van leven zoals we het kennen.
Mensen verbieden om geen of minder kinderen te krijgen voor een gezonder milieu is niet haalbaar en moet niemand willen.
Daarnaast brengt een sterke terugloop van geboortes van kinderen ook problemen met zich mee. In landen waar de bevolking krimpt, zal er steeds meer druk ontstaan bij kinderen die wél geboren worden, om de ouderen te verzorgen.
Wetenschappers geven aan dat de echte bevolkingskrimp zich voor zou moeten doen in ontwikkelingslanden. Dit is tegenstrijdig, aangezien de grootste vervuiling komt uit de rijke en welvarende landen.
Dus wel kinderen, of niet?
Het moet een eigen keuze zijn van mensen om kinderen te krijgen, of om ze juist niét te krijgen. Alle mannen en vrouwen, wonend in zowel rijke als arme landen, zouden de mogelijkheid moeten hebben om dit zelf te beslissen. De sleutel tot een overwogen beslissing ligt volgens hoogleraar John Guillebaud in gedegen onderwijs en anticonceptie.