Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 4 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom zetten kleuters soms een ‘baby’-stemmetje op?

Soms zijn 4-, 5- of 6-jarige kleuters weer even ‘baby’ en zetten ze een babystemmetje op als ze tegen je praten. Af en toe, of gewoon de hele dag. Het kan erger worden als ze weer naar school zijn geweest, of juist in de weekenden als je bij ze bent.

Waar komt dat piepstemmetje vandaan en waarom doen kleuters zo ‘kinderachtig’ opeens?

De reden dat je kleuter een babystem opzet

Dit kunnen verschillende redenen zijn: het ene kind doet dit opvallend vaak na een schooldag, dan kan het zijn dat hij dit heeft overgenomen van een kindje uit zijn klas. Sommige kinderen doen het om aandacht te vragen van je, misschien reageer je vaak op dat babystemmetje en blijft je mini het daarom doen?

Andere kinderen zetten juist een babystem op als ze zich ongemakkelijk voelen of als ze zich in een spannende situatie bevinden, ze willen zich dan kleiner voordoen dan ze zijn. Ook als er een grote verandering heeft plaatsgevonden in de omgeving van je kind of als er iets ingrijpends is gebeurd, kan het zijn dat je kind opeens een babystem opzet tegen je.

En, ten slotte, kan het ook gewoon een fase zijn. Net zoals alles in het leven van je opgroeiende kind bestaat uit fases.

https://www.famme.nl/waarom-liegen-kinderen/

Wat kan je doen aan die (soms irritante) babystem

Heeft je kind er zelf last van of ben jij degene die het irritant vind? En weet je waar het vandaan komt? Stel jezelf die vragen en kijk wat je het beste met de situatie kan doen.

Soms is het best fijn voor een kind om weer even baby te zijn, geef je kind in dat geval even de ruimte om klein te zijn. Geef hem een extra knuffel en laat merken dat je er voor hem bent. Benoem eventueel zijn opgezette babystem en laat hem weten dat hij ook zijn eigen stem gewoon mag gebruiken.

https://www.famme.nl/dingen-niemand-vertelt-kleuter-opvoeden/

Als je kind erin blijft hangen en alleen nog maar met een babystem praat, kan je er met hem over praten. Geef aan wat het effect is van zijn stem en spreek bijvoorbeeld een moment af dat hij weer even ‘baby’ kan zijn, bijvoorbeeld voor het slapengaan. De rest van de dag kan hij dan met zijn eigen stem tegen je praten.

Misschien heeft je mini er zelf ook wel last van, soms kan een kind zo’n stem zichzelf aanleren en dan is het lastig afleren. Spreek in dat geval een teken af dat jij hem geeft, wanneer hij (onbewust) zijn babystem op zet. Zo zet je hem niet voor het blok door te zeggen ‘je praat weer met je babystem’, maar geef je subtiel aan dat hij zijn eigen stem weer op mag zetten. Dit is vooral fijn voor je kind als het gebeurt in een ruimte waar anderen bij zijn.

Merk je dat je kindje een piepstem opzet wanneer hij in een spannende of ongemakkelijke situatie zit? Erken dan zijn gevoel en benoem dat hij iets spannend mag vinden, maar dat zijn eigen stem er ook mag zijn.

En, in het geval van ‘het is een fase’: het gaat ooit wel weer over…

Deze 5 eigenschappen zullen kleuters altijd blijven houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme