Kleintjesmethode voor als je baby begint met de eerste hapjes: wat houdt het in?
Als je baby een paar maanden oud is, merk je dat je kindje interesse krijgt in het eten dat jij eet. Dat betekent dat je baby klaar is voor de eerste hapjes! Er zijn verschillende manieren om je kindje kennis te laten maken met eten. Zo kan je rond de vier maanden starten met het geven van gepureerde hapjes, maar je kan ook nog even wachten en iets anders proberen: de Kleintjesmethode.
Wellicht ben je al bekend met de Rapleymethode en in de basis komen beide manier van starten met hapjes overeen. Toch is er een duidelijk verschil tussen Rapley en de Kleintjesmethode. We zetten alles voor je op een rij.
Wat houdt de Kleintjesmethode in?
Rond de vier maanden kan je starten met het geven van gepureerd eten. In dat geval bepaal jij wat je kindje eet. De Kleintjesmethode werkt, net als Rapley, net even anders. Het kindje kiest zelf wat lekkers uit en eet dit met de handjes op. Niet gepureerd dus, maar in de pure vorm. Zoals een stronkje gekookte broccoli of een stuk banaan.
De Kleintjesmethode is ontwikkeld door Stefan Kleintjes, een Nederlandse lactatiekundige en kinderdiëtist. De basis houdt, net als bij Rapley, in dat baby’s zelf eten vanaf zes maanden of het moment dat ze zelf rechtop kunnen zitten. Ze eten dan stukken zacht fruit en groente in de pure vorm met hun handjes, zodat de regie bij de baby ligt. Wat ze eten is bijvoeding, de baby krijgt als hoofdvoeding nog steeds borst- of flesvoeding.
Het verschil tussen Kleintjes en Rapley
Het verschil met Rapley is dat de Kleintjesmethode vooral gericht is op het sociale aspect van samen eten en gezellig aan tafel zitten met het gezin. Er wordt vooral geen druk gegeven op het eten, ook geen positieve ‘druk’ zoals ‘goed gegeten’. Je kindje leert te eten doordat het jullie ook ziet eten. Daarbij kijk je goed naar je kindje: wat vindt het lekker, wat nog niet (geef dit later nog een paar keer, zodat het echt goed kan proeven). Biedt verschillende dingen aan en laat de regie over aan je baby. De Kleintjesmethode heeft ook een eigen introductieschema voor de eerste hapjes, handig ter inspiratie.
Stefan Kleintjes zegt zelf over het introductieschema en zijn methode in zijn boek Eten voor Kleintjes: “Je geeft je kindje, zonder dat het opvalt of moeilijk is de tijd om te wennen aan ander eten. Daar is niets verkeerds aan, integendeel; omdat het zo geleidelijk gaat, gaat het juist vanzelf en zonder problemen.”
Voordelen en nadelen van de Kleintjesmethode
Knoeien, vies worden en spelen met eten hoort er bij deze methode zeker bij. Je zit dus zeker af en toe op je knieën om de vloer te boenen. Maar het leuke aan deze methode is, dat er totaal geen druk ligt op ‘moeten’ eten en dat je kindje op een positieve manier in aanraking komt met de eerste hapjes. Bovendien went de spijsvertering van je baby rustig aan voedsel wat zorgt voor minder krampjes.
Je baby leert niet alleen verschillende smaken kennen, maar eet met alle zintuigen. Door te voelen aan eten leert het veel over de textuur en je kindje ziet hoe eten eruit ziet en welke kleur het heeft. Daarbij stimuleert het de motoriek van je baby, omdat het alles zelf doet. En nog een groot voordeel: je kind heeft de regie en leert dus zijn eigen grenzen goed kennen.
Het kan zijn dat je baby veel moet kokhalzen en dat je dat als ouders als nadeel ziet. Begrijpelijk, want het ziet er eng uit en je bent bang dat je baby stikt. Toch zien we kokhalzen niet als nadeel: het is juist een heel goede natuurlijke reactie van je kind om te kokhalzen wanneer iets verkeerd terecht komt in de mond. Bovendien zit de kokhalsreflex bij baby’s nog voor in de mond, daarom doen ze dit vaker dan ouderen kinderen. Het voorkomt juist dat je kind zich verslikt of stikt.
Belangrijk is altijd dat je baby rechtop zit en dat je erbij blijft wanneer je kind eet.
Alles wat je wil weten over de baby-led weaning methode om te bepalen of dit bij je past