Een overzicht: hoeveel kleedgeld geef je aan je kind?
Veel scholieren in Nederland krijgt kleedgeld. Het is net als zakgeld een mooie manier om je kind de waarde van geld te leren. Bovendien is het vooral voor pubers handig, omdat zij zo inzien wat hun kleding allemaal kost. Vooral op die leeftijd speelt kleding en er leuk uitzien een belangrijke rol.
Het is dus een mooie gelegenheid om ook hierbij het een en ander over geld mee te geven in de opvoeding.
Kleedgeld
Een goed moment om kleedgeld in te stellen is als je kind naar de middelbare school gaat. Kinderen van twaalf jaar of ouder hebben al een eigen smaak ontwikkelt en weten vaak precies wat ze wel en niet willen dragen. De meeste pubers zullen het dan ook leuk vinden om hun eigen keuzes te maken en zelf te kunnen kopen wat ze willen hebben. Dit is ook zeker verantwoord, want tieners zijn prima in staat om de verantwoordelijkheid te dragen over geld. En anders is het in elk geval een goede manier om dit te leren.
Oefenen
Krijgt je kind kleedgeld dan wordt hij ‘gedwongen’ na te denken over z’n aankopen en om keuzes te maken. Wil je dochter alleen maar dure merken dragen? Met kleedgeld zal ze ontdekken dat dit niet altijd kan. En dat zal soms best even balen zijn voor je kind, maar is ook een goede les.
Ook zal het in het begin best wel eens misgaan. Helemaal niet erg, want het maken van fouten is tenslotte leerzaam. Is het geld na een week al op omdat je dochter nieuwe sneakers heeft gescoord die behoorlijk duur waren? Of heeft je zoon zijn kleedgeld gebruikt om de allernieuwste game te kopen? Grijp als ouder dan niet meteen in en stort zeker niets bij. Volgende keer zal je kind ongetwijfeld beter nadenken over de besteding van het budget.
Hoeveel?
Hoeveel kleedgeld een kind krijgt, hangt af van verschillende aspecten. Zo is het afhankelijk van jouw persoonlijke budget, welke kleding er allemaal van gekocht moet worden en de leeftijd. Uit de cijfers van het Nibud blijkt dat alle kleding (dus een compleet setje van ondergoed tot jas) vanaf twaalf jaar en ouder 56 euro per maand kost.
Uit de cijfers van 2016 blijkt dat een gemiddelde scholier ongeveer 50 euro per maand aan kleedgeld krijgt. Dit bedrag is voor vrijwel elke leeftijd gelijk. Daar moet natuurlijk wel in mee genomen worden dat niet elke maand hetzelfde aangeschaft wordt. En dat kinderen niet altijd alles zelf hoeven te betalen, denk hierbij bijvoorbeeld aan sportkleding en kleding voor speciale gelegenheden.
Dit adviseert het Nibud per leeftijd aan kleedgeld:
Leeftijd | Kleedgeld (€)* |
12 jaar | tussen 30 en 45 |
13 jaar | tussen 45 en 50 |
14 jaar | rond de 50 |
15 jaar | tussen 50 en 60 |
16 jaar | tussen 50 en 60 |
17 jaar | tussen 50 en 65 |
18 jaar | tussen 50 en 60 |
*Het kleedgeld is berekend aan de hand van de gemiddelde kosten van kleding per maand. Dit betreft alle kleding; van sokken en ondergoed tot een winterjas.
Niet genoeg
Klaagt je kind dat het bedrag aan kleedgeld te weinig is, kijk dan of het nodig is dit bij te stellen. Ligt het aan de dure smaak van je kind of maakt je kind onhandige keuzes, laat het bedrag dan zoals afgesproken en stimuleer je kind een bijbaantje te nemen of voor dingen te sparen. Ook is het goed om af en toe samen met je kind naar zijn uitgaves te kijken en hem indien nodig te helpen zijn geld handiger te besteden. Uiteindelijk blijkt dat kinderen na veel gemopper vaak prima rond kunnen komen met een budget dat zij in eerste instantie te weinig vonden.
Tips voor ouders
- Begin met het geven van kleedgeld als je merkt dat je kind eraan toe is om zelf z’n geld en aankopen te beheren.
- Maak van kleedgeld geen straf, maar laat je kind zien dat het goed en leuk is om zelf geld te beheren en keuzes te kunnen maken.
- Stimuleer je kind af en toe wat geld opzij te zetten en te sparen voor duurdere artikelen die hij graag wil hebben.
- Stort (een deel van) het bedrag op een bankrekening. Zo kan je kind makkelijker sparen en leert hij meteen met een eigen bankrekening om te gaan.
- Maak het geld altijd op hetzelfde moment over, bijvoorbeeld de eerste dag van de nieuwe maand, om discussies te voorkomen.
- Spreek af wat er van het geld gekocht moet worden. Vallen duurdere of speciale kledingstukken zoals een jas, sportkleding en een galajurk ook onder kleding dat van het kleedgeld gekocht moet worden? Schrijf deze afspraak eventueel samen op om verwarring te voorkomen.
- Leg een periode vast waarin het bedrag onveranderd blijft. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om iedere verjaardag te bespreken of het nodig is het kleedgeld te verhogen.
- Leer je kind dat op ook echt op is. Stort dus niet toch nog wat bij.
- Bemoei je niet teveel met de uitgaves van je kind, maar bekijk het van een afstandje. Fouten maken hoort erbij!
- Bespreek af en toe op een luchtige manier de geldzaken van je kind. Laat merken dat je er bent om te helpen als hij het lastig vindt of ergens niet uitkomt.
- Kleedgeld of niet; ga af en toe eens shoppen met je kind. Want kleedgeld of niet; samen winkelen vinden ook pubers vaak nog heel gezellig.
Kleedgeld en zakgeld
Geef je naast kleedgeld ook zakgeld aan je kind? Dan kun je dit ook meenemen in je afweging van hoeveel kleedgeld je geeft. Zo kun je kiezen voor een balans waarbij je kind genoeg kleedgeld heeft om kleding te kopen, maar ook genoeg zakgeld om leuke dingen te doen. De meeste scholieren krijgen maandelijks kleedgeld. Maar je kunt in combinatie met het zakgeld er bijvoorbeeld ook voor kiezen om maandelijks zakgeld te geven en om de maand kleedgeld. Een goed moment om kleedgeld te geven, kan ook zijn wanneer je (indien van toepassing) de kinderbijslag ontvangt.
Meer lezen?