Feit of fabel: Mannen kunnen klaarkomen zonder zaadlozing?
“Kun je zwanger raken van pijpen?” “Kun je een SOA oplopen van een toiletbril?” “Hebben mannen met grote voeten ook groot gereedschap?” Vroeger werden alle feitjes en fabels ontrafelt in onze favoriete tienerbladen.
Om nostalgische redenen behandelt Famme vandaag een spannende vraag. Kunnen mannen echt klaarkomen zonder zaadlozing?
Anejaculatie
Feit: een man kan wel degelijk klaarkomen zonder te spuiten. In de medische wereld wordt dit anejaculatie genoemd, maar in de volksmond staat dit fenomeen beter bekend als een droog orgasme. Dit houdt simpelweg in dat de man in kwestie wel seksuele ontlading ervaart, maar dan zonder zaadlozing. Anejaculatie kan ontstaan door verschillende oorzaken.
Medische oorzaken
Als er sprake is van zo’n droog orgasme kan dit meerdere (medische) oorzaken hebben.
- Retrograde ejaculatie
In de meeste gevallen is er sprake van retrograde ejaculatie. In plaats van dat het sperma zich een weg naar buiten baant, stroomt het terug. Omdat het sperma de verkeerde kant op zwemt komt het zaad in de blaas terecht. Vaak komt dit door een zenuwaandoening in de blaas of een zwakke blaashals als gevolg van medicatie en/of een blaas-of prostaatoperatie. - Andere medische oorzaken
Maar ook suikerziekte, problemen in de bekkenbodemspieren, kanker, operaties in de buik, een hoge bloeddruk, hartziekten en medicatie kunnen de reden achter een droog orgasme zijn. Bij sommige mannen verschijnt deze aandoening uit het niets, zoals bij een dwarslaesie.
Remedie
Retrograde ejaculatie is over het algemeen onschadelijk voor het lichaam. Sommige mannen kiezen ervoor om zich te laten behandelen. Er is een aantal methodes die de sluiting van de blaashals bevorderen. Deze methodes hebben echter vaak nare bijwerkingen op het hart-en vaatstelsel, waardoor artsen hier liever vanaf zien. Daarom is er vaak sprake van een chronische aandoening.
In sommige gevallen is retrograde ejaculatie dan ook heftig dat bevruchting niet meer mogelijk is. In dit geval kan een arts de spermacellen verzamelen uit de bijballen voor kunstmatige inseminatie.
Tijdelijke anejaculatie
Hoewel anejaculatie in de meeste gevallen een medische oorzaak betreft en chronisch is, kan deze aandoening ook tijdelijk optreden. Zo heeft de mentale gesteldheid van de man veel invloed op zijn zaadlozing. Als je partner in een dipje zit, met veel stress kampt of een seksueel trauma heeft opgelopen kan het wel eens zo zijn dat hij niet in staat is om te spuiten. Stress en angst zijn misschien wel de grootste boosdoenders!
Zijn jullie tijdens jullie wittebroodsweken niet uit de slaapkamer te slaan? Een intense seksmarathon kan ervoor zorgen dat zijn sperma opraakt. De hoeveelheid vrijgegeven zaad daalt met iedere zaadlozing. Op een gegeven moment is er letterlijk geen druppeltje meer over. Het beste medicijn is in dit geval rust!
Zelfvertrouwen
Mannen associeren hun mannelijkheid vaak met een zichtbare zaadlozing. Het is dan ook niet gek dat anejaculatie een enorme ego killer is voor mannen. Vaak gaat dit gepaard met schaamte, het gevoel van falen en angst. Het is daarom erg belangrijk dat deze mannen leren met hun aandoening om te gaan. En het is – eventueel – aan jou de taak om zo tactvol mogelijk met deze situatie om te gaan. Als het probleem psychologisch gezien erg diep ligt kan een seksuoloog jullie de juiste hulp bieden.