Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Baby 13 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Hieraan herken je het KISS-syndroom bij jouw baby en zo wordt het behandeld

Als jouw baby veel huilt en/of zijn hoofdje in een aparte houding ligt, kan de oorzaak het KISS-syndroom zijn. Dit is een stoornis in de nekwervels en ontstaat meestal bij de bevalling. Je baby kan hier erg veel last van hebben.

We vertellen je alles wat je erover moet weten: hoe je het herkent, wat de oorzaak is en wat je eraan kan doen.

Wat is het KISS-syndroom?

Het KISS -syndroom is een afkorting voor Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie. Een baby met dit syndroom heeft een storing in zijn eerste nekwervels. Als gevolg hiervan kan hij het hogere deel van zijn nek nauwelijks of niet bewegen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling, gedrag en motoriek.

Hoewel de oorzaak van het KISS-syndroom niet wetenschappelijk is onderzocht, is de veel gedachte oorzaak door zorgverleners dat het ontstaat bij de bevalling. Bij de geboorte zou een baby zijn nekje blesseren. Dit kan gebeuren bij moeilijke bevallingen, keizersneden, vroege geboortes of juist langdurige bevallingen, waarbij de nekwervels worden bekneld.

Symptomen van het KISS-syndroom

Naast veel huilen en het hoofdje dat in een aparte houding ligt, zijn er nog meer symptomen van het KISS-syndroom:

• Het hoofdje staat scheef en gedraaid naar één kant
• Een duidelijke voorkeurshouding
• Scheef ruggetje
• Overstrekken
• Plat achterhoofd
• Kale plek op één kant van het hoofd
• Asymmetrisch bewegen van benen en armen
• Niet willen kruipen, maar billenschuiven
• Prikkelbaar en onrustig zijn
• Slaapproblemen
• Niet willen aankleden en/of knuffelen
• Reflux
• Zwakke slikreflex

Als jouw baby één of meerdere van bovengenoemde symptomen heeft, is het verstandig om je huisarts te bellen. Het hoeft namelijk niet per se te duiden op het KISS-syndroom, maar het kan ook zeker geen kwaad om het te laten onderzoeken.

Behandeling van het KISS-syndroom

Als jouw baby het KISS-syndroom heeft, wordt dat vaak door een manueel therapeut of een osteopaat behandeld. Er zijn ook andere zorgverleners die de behandeling kunnen doen, zoals een kinderfysiotherapeut of een chiropractor. Dit doen zij door zachte en kleine bewegingstechnieken en massages, met name op de bovenste wervels van jouw baby’s nekje.

Op deze manier worden deze nekwervels vrijgemaakt en wordt ook de pijn verholpen. Vaak is er al na twee á drie behandelingen resultaat: de baby huilt minder of niet meer, slaapt weer beter, wordt weer wat actiever en wil weer knuffelen.

Wel is het belangrijk dat ouders op tijd aan de bel trekken, want hoe eerder ze achter het KISS-syndroom komen, hoe groter de kans is dat de baby geen klachten eraan overhoudt. Als deze stoornis niet wordt behandeld of niet goed genoeg, dan bestaat de kans dat je kind er later nog last van blijft houden.

Twijfels over het KISS-syndroom

Er zijn ook zorgverleners die hun vragen hebben over de behandeling van het KISS-syndroom en zelfs twijfelen of de stoornis echt bestaat. Dat komt omdat het nooit wetenschappelijk is bewezen. Ook zouden veel symptomen van het KISS-syndroom nou eenmaal voorkomen bij baby’s en gaan ze vaak ook vanzelf over.

Hoewel de meningen hierover dus verschillen onder zorgverleners, is het nooit verkeerd om bij deze symptomen contact met je huisarts op te nemen. Hij kan met je meedenken en advies geven.

Het HELLP-syndroom: wat is het en wat zijn de gevaren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme