Krijg je kippenvel van muziek? Dit zegt het over je
De Fransen noemen het ‘frisson’: als je opeens rillingen krijgt en dat niks te maken heeft met de temperatuur. Je hoort een nummer dat je raakt, ziet een bijzonder schilderij of een emotionele film en opeens heb je kippenvel.
Harvard
Lang niet iedereen ervaart dat gevoel. Slechts 55% van de mensen krijgt kippenvel als ze muziek horen. Als je jezelf tot die groep rekent, is het kippenvel niet het enige dat je verraadt. Wetenschappers kunnen die reactie ook aflezen aan je hersenen. In een nieuw onderzoek dat werd gedaan op Harvard keken onderzoekers naar 10 studenten die de rillingen kregen van muziek en 10 studenten die dat nooit hebben. Ze ontdekten dat de kippenvel-groep waarschijnlijk zo in elkaar zit dat ze emoties veel intenser ervaren.
‘Mensen die regelmatig rillingen krijgen van muziek hebben meer vezels die het gedeelte van de hersenen dat gaat over gehoor verbinden met gevoelens en emotionele verwerking’, zegt onderzoekersleider Matt Sachs.
Emotioneel intelligenter
Het kippenvel-brein zit zo in elkaar dat het intenser reageert op muziek. Maar dat is niet het enige: ze zijn waarschijnlijk ook emotioneel intelligenter. Uit andere onderzoeken blijkt dat deze groep een ongewoon groot voorstellingsvermogen heeft, dieper op hun emoties reflecteert en natuur en schoonheid sterker waardeert.
Het soort muziek dat tot kippenvel leidt, doet er niet zoveel toe. De deelnemers kregen rillingen van zowel Bach en Enya als Kanye West. Wel zijn er een paar terugkerende patronen die de kans op kippenvel vergroter:
- Nummers die stevig naar een emotionele climax toewerken.
- Momenten in een nummer die je verwachtingen omver werpen (zoals wat Freddy Mercury doet in ‘Somebody to love’).
- Ieder nummer waaraan een sterke herinnering is verbonden voor de luisteraar.
Welk nummer geeft jou altijd weer kippenvel?
Zo mooi: deze Thaise reclame laat zien waarom muziek zo belangrijk is.