Minder meldingen van kinkhoest en mazelen: eindelijk een dalende trend?
De laatste maanden hoorden we zorgwekkende berichten over kinkhoest voorbijkomen. Veel baby’s moesten worden opgenomen in het ziekenhuis en er zijn zelfs een paar baby’s overleden. Lijkt er nu eindelijk een einde te komen aan deze kinkhoestgolf?
En hoe zit het met de besmettingen met mazelen?
Aantal kinkhoestgevallen gedaald
Er is goed nieuws: het aantal kinkhoestgevallen is flink gedaald. Volgens onderzoeksinstituut Nivel bezochten vorige week 27 op elke 100.000 kinderen van 5 tot 14 jaar de huisarts met huiduitslag van een virusziekte. Meer dan een maand geleden was dat aantal nog bijna twee keer zo hoog. Hiermee is het aantal gevallen van kinkhoest gedaald naar het laagste niveau sinds half januari.
De kinkhoestgolf is bijna terug op het niveau van voorgaande jaren, ook voor de coronapandemie. Kinkhoest wordt door een bacterie veroorzaakt en kan vooral voor baby’s en jonge kinderen erg gevaarlijk zijn. Zo wordt ongeveer de helft van de baby’s met deze bacterie opgenomen in het ziekenhuis en zijn er dit jaar in de eerste maanden al zeker vier baby’s aan overleden, wat enorm verdrietig is.
Meldingen over mazelen
Het is dus goed nieuws dat het aantal kinkhoestgevallen is gedaald. Ditzelfde geldt ook voor de meldingen die over de mazelen binnenkomen. Zo krijgen gezondheidsinstanties de laatste weken nog maar amper nieuwe meldingen binnen over besmettingen met mazelen. Het RIVM registreerde in de afgelopen twee weken vijf meldingen, waarmee het totale aantal van dit jaar tot nu toe op 79 besmettingen staat.
Ook hier is een dalende trend te zien. Zo werden er in maart nog 44 besmettingen gemeld, was dat in april gedaald naar achttien en in mei zijn er tot nu toe vier besmettingen gemeld. Sowieso waren er de afgelopen jaren niet veel kinderen die de mazelen hadden. De laatste grote uitbraak is alweer een tijdje geleden, namelijk in 2013 en 2014, toen er duizenden mensen ziek werden.
Vaccinaties
Gelukkig zijn er vaccinaties te krijgen tegen deze kinderziektes. Tegenwoordig kunnen zwangere vrouwen zich al voortijdig laten vaccineren om hun kind tegen kinkhoest te beschermen. Hun baby krijgt dan zelf een vaccinatie minder, wat voor zo’n klein kindje natuurlijk prettig is. De vaccinatie tegen mazelen kunnen kinderen vanaf 14 maanden krijgen, voor die tijd zijn ze dus wel onbeschermd.
Het is ieders eigen keuze of ze hun kind wel of niet laten vaccineren, daar zijn de meningen onder ouders dan ook over verdeeld. Tegenwoordig zijn er steeds meer kinderopvangcentra die om een vaccinatiebewijs vragen, waar uiteraard ook weer discussies over ontstaan. Het blijft dan ook een lastige discussie, maar het feit dat er minder meldingen van kinkhoest en mazelen zijn, is hoopvol voor de toekomst.
Kind ongevaccineerd naar de opvang asociaal? ‘Elk kind heeft recht op opvang’