Kindvriendelijke ovenschotel-recepten: gezond, makkelijk én lekker
Ovenschotels zijn de droom van iedere drukke ouder. Je stopt er het liefst zoveel mogelijk gezonde ingrediënten in, brengt de schotel zo op smaak dat je kleine er ook van kan genieten, en hebt in de loop van de week nog wat restjes om op te warmen als er haast is (en haast zal er zijn). Kortom: recepten voor zo’n gezonde, makkelijke ovenschotel zijn meer dan welkom.
We verzamelden enkele ovenschotel-recepten die bomvol groenten zitten, maar die je bij de moeilijkste puberpeuter toch makkelijk naar binnen krijgt. Kijk en leer!
1. Ovenpasta met broccoli, bloemkool en courgette
Deze lichte ovenschotel met pesto en groenten, wordt bij jou thuis hoe dan ook een hit.
Wat heb je nodig?
- 400 gram penne
- 2 el olijfolie
- 1 broccoli, in roosjes
- 1 courgette, in halve plakjes
- 1 bloemkool, in roosjes
- zout en peper
- 200 g crème fraiche
- 4 el groene pesto (zelfgemaakt of uit een potje)
- 125 gram geraspte, (oude) kaas
Hoe ga je te werk?
Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking en bak ondertussen de courgette en bloemkool- en broccoliroosjes in een grote pan. Ongeveer 10 minuten omscheppen en naar smaak bestrooien met zout en peper.
Giet de pasta af en doe deze in de ovenschaal. Schep hier vervolgens de gebakken groente overheen. Voeg ook de crème fraiche en pesto toe en schep alles goed door elkaar. Bestrooi met geraspte kaas en bak op 200 graden in de oven, tot de kaas is gesmolten en goudbruin kleurt.
2. Ovenschotel met spinazie, pompoenpuree en vis
Pompoenpuree klinkt niet voor iedereen als een delicatesse, maar je verstopt de groenten in deze schotel op zo’n manier, dat iedereen ‘m kan waarderen.
Wat heb je nodig?
- 1 middelgrote pompoen, in blokjes
- 500 gram aardappel, in kwarten
- 300 gram verse spinazie
- 500 gram vis naar keuze, in blokjes
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 300 ml melk
- 1 eetlepel mosterd
- zout en peper
- 150 gram geraspte kaas
Hoe ga je te werk?
Kook de pompoenblokjes en aardappel in tien minuten gaar en giet af en stamp het geheel fijn. Voeg eventueel een scheutje melk toe.
Maak tijdens het koken saus door de boter te smelten en de bloem er met een garde door te roeren. Laat een minuutje bakken en giet steeds een beetje melk bij het mengsel, terwijl je blijft roeren. Breng de saus op smaak met mosterd, zout en peper en blijf roeren tot het de juiste dikte heeft.
Slink de spinazie kort in een pan en zeef hierna, zodat je het zo droog mogelijk aan de ovenschotel toe kunt voegen.
Lees ook: Lekker voor de kids! #6 Courgetti & meatballs
Bouwen maar:
In een ovenschotel gaat eerst de helft van de aardappel/pompoenpuree, daarop de blokjes vis en de mosterdsaus, en daarna de spinazie. Dek dit geheel af met het laatste deel van de puree en bestrooi royaal met geraspte kaas. De schotel moet zo’n 15-20 minuten in de oven op 175 graden, dan is de vis gaar en heb je een mooi kaaskorstje.
Inspiratie voor bovenstaande recepten komt van Smulpaapje.nl.
3. Ovenschotel met broccoli, kip, champignons en krieltjes
Deze ovenschotel doet het sowieso goed, ook bij de kids.
Wat heb je nodig?
- 2 kipfilets, in blokjes gesneden
- 400 gram voorgekookte krieltjes, gehalveerd
- 400 gram champignons, in kwarten gesneden
- 1 broccoli, in roosjes (de stronk kun je schillen en in plakjes snijden)
- 1 oranje paprika, in reepjes
- paprikapoeder
- olijfolie
- zout en peper
Voor de saus:
- 30 gram boter
- halve ui, gesnipperd
- 30 gram bloem
- 1 kippenbouillontablet
- 500 ml kookvocht van de broccoli
- 130 gram geraspte kaas
Hoe ga je te werk?
Kook de broccoliroosjes beetgaar. Giet af, maar bewaar het kookvocht. Kruid ondertussen de kip met wat paprikapoeder, zout en peper. Bak de kipfilet in een koekenpan rondom goudbruin. Schep de kip hierna op een bord en zet even opzij. Bak nu de krieltjes goudbruin en breng ook deze op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Voeg de champignons, de paprika, de broccoli en de kip toe aan het geheel en bak alles nog even samen.
De saus:
Smelt de boter in een pan en fruit hierin de uit tot hij zacht is. Zet het vuur laag, zodat de boter en ui niet kleuren. Voeg vervolgens de bloem toe en bak even mee. Verkruimel de bouillontablet in het pannetje en voeg al roerend een beetje van het broccoli-kookvocht toe. Net zo lang tot je een gladde, dikke saus hebt. Laat dit mengsel een paar minuten pruttelen en roer er geraspte kaas doorheen.
Bouwen maar:
Schep de aardappels, kip en groenten in de ovenschaal een schenk de saus eroverheen. Bak alles ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden en laat voor serveren tien minuten afkoelen.
Dit recept komt van Keukenliefde.nl
Op zoek naar meer inspiratie om te koken voor kids?
- Koken met Pixar; kook de recepten uit je favoriete (teken)films
- Makkelijke recepten voor een kieskeurige eter: de ‘altijd-goed-pastasaus’