5x kindvriendelijke musea om te bezoeken met je dreumes of peuter
Naar het museum met een dreumes of peuter? Doen! En dan bedoelen we natuurlijk niet naar een museum waar je de hele tijd op je kind moet letten. Waar je op elke hoek bang bent dat je kind iets aanraakt of omstoot. Nee, we zetten musea voor je op een rij die kindvriendelijk zijn en daarom juist geschikt om naartoe te gaan met kinderen van anderhalf tot vier jaar.
Wat zo leuk is aan een museum met een dreumes? In eerste plaats is het enthousiasme van het gezichtje van je kind af te lezen en dat zorgt ervoor dat jij ook blij bent. Ten tweede hebben jullie zo echt quality time samen. En daarbij komt ook nog dat je gaat kijken door de ogen van je kind. Zo kom je in een heel andere wereld terecht en dat is leuk voor jullie beide.
Kindvriendelijke musea voor dreumes en peuter
Neem je kind dus eens een keer mee naar het museum. Omdat je nog niet gebonden zit aan schooldagen met een dreumes of peuter, is het er vaak lekker rustig. En kies anders, als je ook een schoolgaand kind hebt, eens voor een studiedag: dat is vaak ook een doordeweekse dag waardoor het niet al te druk is. Dit zijn wat ons betreft de meest kindvriendelijke musea om met jonge kinderen te bezoeken.
1. Het Nijntje Museum in Utrecht
Het witte konijntje bedacht door Dick Bruna heeft een eigen museum: het Nijntje Museum dat je vindt in Utrecht. Dit vinden wij een van de leukste kindvriendelijke musea van Nederland. Kinderen die gek zijn op Nijn zullen deze plek geweldig vinden en zich opperbest vermaken. Het is geen museum waar je alleen maar kijkt, je kan juist overal op en in en mee spelen. Nijntje en haar vriendjes bevinden zich in verschillende ruimtes waar je op je gemak doorheen kan wandelen. Het is heel interactief en natuurlijk zorgt het voor veel herkenning bij je kind.
2. Het Kinderboekenmuseum in Den Haag
Spelenderwijs gaan kinderen vanaf 0 jaar (!) door het Kinderboekenmuseum in Den Haag met in de hoofdrol: Dikkie Dik, Rupsje Nooitgenoeg, Kikker en nog veel meer bekende personages uit kinderboeken. Een geweldig en herkenbaar museum voor jonge kinderen. Ook is er een voorleestent waar kinderboeken en -verhalen tot leven komen door middel van projecties en geluid. Magisch!
3. Naturalis in Leiden
Wil je zelf ook genieten van het museum, neem je dreumes of peuter dan mee naar Naturalis. Voor elke leeftijd is hier wel iets te zien of te beleven. Sla vooral de zalen ‘Leven’ en ‘De verleiding’ niet over: daar loop je lang heel veel dieren van over de hele wereld. Van het kleinste insect tot een levensechte olifant. Houdt je kind van dino’s? Ga dan ook naar de zaal ‘Dinotijd’. Naturalis heeft negen zalen. Met kleine kinderen zal je waarschijnlijk niet alle tentoonstellingen kunnen bekijken omdat dat gewoon te lang duurt. Handig om te weten en om rekening mee te houden.
4. Het Rijksmuseum in Amsterdam
Kinderen vanaf drie jaar kunnen samen met de bekende poesjes Pim en Pom op ontdekkingstocht door het Rijksmuseum in Amsterdam. Pim en Pom (de poezen van Fiep Westendorp) zijn pratende poppen die een audiotour geven aan kinderen. Je kind houdt zelf een knuffel vast en luistert naar wat Pim of Pom vertelt. Tijdens deze missie gaat je kind op zoek naar de ontsnapte muis die zich een weg langs de schilderijen knaagt. Met de knuffels maakt je kind spelenderwijze kennis met kunst. De tocht duurt zo’n drie kwartier.
5. Museum Volkenkunde in Leiden
Wil jij je kinderen vroeg leren over verschillende landen, culturen en mensen? Dan is Museum Volkenkunde in Leiden een aanrader, ook met de allerkleinsten. De vaste activiteit De Wilde Bus is er voor kinderen vanaf twee jaar. In de bus, een fantasievoertuig, reist je kind samen met bekende figuren uit kinderboeken rond de wereld. Leerzaam en interactief! Dit museum heeft ook vaak wisselende tentoonstellingen geschikt voor (jonge) kinderen.