De vlekkenwijzer: alles over ziektes met vlekjes bij kinderen
Opeens heeft je kind knalrode wangen of zit het onder de vlekjes. Wat is er aan de hand? Er zijn verschillende ziekten met vlekjes die kinderen krijgen van de babyleeftijd totdat ze tieners zijn. Met deze handige vlekkenwijzer houd je al die kinderziektes met vlekjes uit elkaar en weet je precies wat je kan doen om je zieke kind te helpen.
Met de meeste van deze ziektes mag je kind gewoon naar de opvang en naar school, maar geef de ziekte wel even aan bij de leerkracht. Zo kunnen andere ouders ook alert blijven.
Vlekkenwijzer: kinderziektes met vlekjes
Er zijn een paar veelvoorkomende kinderziektes met vlekjes. Deze ziektes zijn besmettelijk, maar meestal onschuldig. Bijna elk kind krijgt wel een paar van deze ziektes op jonge leeftijd. Om te ontdekken welke ziekte met vlekjes je kind heeft, hebben we de vlekkenwijzer samengesteld. Daarin staan de meest voorkomende kinderziektes met vlekjes.
De ziektes die in de vlekkenwijzer staan, zijn:
- Waterpokken
- Vijfde ziekte
- Zesde ziekte
- Roodvonk
- Hand-voet-mondziekte
- Rodehond
- Mazelen
Kinderziektes met vlekjes: waterpokken
De kinderziekte waterpokken wordt veroorzaakt door een virus en begint met jeukende vlekjes op het lichaam. Uiteindelijk worden dit blaasjes en korstjes. Bijna alle kinderen krijgen waterpokken, de een net wat erger dan de ander.
Famme-redacteur Laurien, moeder van drie: “Om te checken of het echt waterpokken zijn, kijk je in het haar van je kind. Waterpokken zitten meestal ook op de hoofdhuid. Bij mijn oudste zaten ze zelfs in zijn mond. Waterijsjes, een havermoutbadje en veel knuffels verzachten de jeuk en de pijn een beetje.”
Heeft je kind waterpokken, dan kan het zich ook hangerig voelen en soms heeft je kind koorts (nog voordat de vlekjes te zien zijn). Waterpokken verspreiden zich via praten, hoesten en niezen, maar ook de blaasjes zijn besmettelijk totdat ze ingedroogd zijn. Omdat je kind twee dagen voordat de vlekjes ontstaan al besmettelijk is, mogen kinderen met waterpokken gewoon naar de opvang of naar school.
Medicijnen zijn niet nodig, deze kinderziekte met vlekjes gaat binnen tien dagen vanzelf weer over. Soms kan een speciale lotion voor waterpokken verkoelend en verzachtend werken. Deze vind je bij de apotheek of drogist.
De vijfde ziekte: rode wangen en vlekjes over het lichaam
De vijfde ziekte is een van die kinderziektes met vlekjes die elk kind wel een keer krijgt. Meestal uit het zich bij kinderen van vier tot tien jaar en vooral in het voorjaar. Het is besmettelijk, maar onschuldig en meestal voelt je kind zich niet ziek.
De ziekte begint met rode wangen en een paar dagen later krijgt je kind rode vlekken op de armen, benen, rug, buik en billen. Het ene kind krijgt net wat meer vlekken dan het andere kind. Soms jeuken de vlekjes een beetje, in dat geval kun je een verkoelende lotion aanbrengen. Kinderen met de vijfde ziekte kunnen gewoon naar school, omdat ze een paar dagen voordat de vlekken verschijnen al besmettelijk zijn. Besmetting vindt plaats via hoesten, niezen of praten.
De vijfde ziekte gaat na tien dagen vanzelf over en wanneer je kind het eenmaal heeft gehad, heeft het antistoffen. Dat betekent dat je kind deze vlekjesziekte nooit meer kan krijgen.
De zesde ziekte begint met hoge koorts
In tegenstelling tot de vijfde ziekte, komt de zesde ziekte juist voor in de baby-leeftijd. Namelijk tussen de zes maanden en drie jaar. De vlekjesziekte start met hoge koorts die een paar dagen kan aanhouden. Na drie tot vijf dagen komen er lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek van je kind, later ook op de rest van het lijfje.
De zesde ziekte ontstaat door het besmettelijke herpesvirus type zes. Dit wordt doorgegeven door hoesten, niezen en praten. Als je kind besmet wordt, kan het nog tot twee weken duren voordat de kinderziekte met vlekjes zich uit. Daarom mag je kind gewoon naar de opvang, als het zich goed genoeg voelt natuurlijk.
Medicijnen zijn niet nodig, maar het is wel belangrijk dat je kind met de zesde ziekte veel water drinkt. Dit is vanwege de hoge koorts. Zorg ook voor dunne kleding, zodat het lichaam van je kindje de warmte van de koorts kwijt kan raken. De vlekjes jeuken niet en je kind heeft er geen last van.
Kinderziektes met vlekjes: roodvonk
Roodvonk is een ziekte met vlekjes bij kinderen tussen de drie en acht jaar. Het komt door de streptokokbacterie die besmettelijk is via praten, niezen en hoesten. Vaak krijgt je kind keelpijn en koorts op de eerste dag. Ook kan het zijn dat je kind niets wil eten. Op dag twee ontstaan de vlekjes die vaak beginnen op de borst en daarna verspreiden naar de rest van het lijfje. Vooral in de oksels en de liezen waar het warm is. Je kunt de vlekjes vergelijken met kippenvel, de huid van je kindje kan ook ruw aanvoelen.
Nog een symptoom van roodvonk is een rode, dikke en bobbelige tong na zo’n drie dagen. Dat wordt ook wel een frambozentong genoemd. Gaat je kind na een week of twee/drie vervellen, dan weet je zeker dat het roodvonk had. Omdat je kind al voor de vlekjes besmettelijk was, kan het gewoon naar de opvang en naar school als het zich goed voelt.
Roodvonk gaat vanzelf over na ongeveer tien dagen, maar goed blijven drinken is wel belangrijk. Ook moet de warmte van de koorts weg kunnen gaan, door dunne kleding aan te trekken bij je kindje.
Hand-voet-mondziekte
Je kind kan grieperig lijken, maar wanneer zo’n 12 tot 36 uur later kleine rode vlekjes en blaasjes in de mond ontstaan, heeft het waarschijnlijk hand-voet-mondziekte. Dat is een van de kinderziektes met vlekjes die vaak voorkomen.
Vervolgens komen de vlekjes en blaasjes, die overigens erg pijn kunnen doen, ook op de handpalmen en onderkant van de voeten. Binnen een week zijn de meeste blaasjes genezen. Een beetje een luguber kenmerk van hand-voet-mondziekte is dat de nageltjes van je kind los kunnen laten. Die groeien uiteindelijk weer aan, maar dit kan wel een paar maanden duren.
Kinderen met deze vlekjesziekte zijn een week voor de vlekjes al besmettelijk en ook nog een paar weken nadat ze alweer beter zijn. Dit virus houd je dan ook niet tegen, dus kinderen mogen gewoon naar de opvang en naar school.
Rodehond en mazelen: de niet zo onschuldige vlekjesziektes
Deze twee kinderziektes met vlekjes hebben we samengevoegd, omdat de kans dat je kind rodehond of mazelen krijgt klein is. De meeste kinderen zijn namelijk ingeënt voor deze ziektes. Door de dalende vaccinatiegraad, komen deze ziektes wel weer steeds vaker voor. En dat kan gevolgen hebben voor kinderen die een van deze vlekjesziektes krijgen.
Het zijn beide besmettelijke ziektes die door een virus worden veroorzaakt. Dat kan worden doorgegeven via hoesten, niezen en praten. In het geval van mazelen verspreidt het zich ook via handen, bestek en speelgoed.
Het verloop van rodehond
Rodehond begint als een verkoudheid, maar geeft binnen een paar uur rode vlekjes over het hele lichaam van je kind. Kinderen hebben niet heel veel last van de ziekte, maar rodehond kan zeer ernstige, aangeboren afwijkingen of een miskraam veroorzaken. Zwangere vrouwen willen dit virus dus niet krijgen.
Het verloop van mazelen
Mazelen is heel besmettelijk en begint met een plotselinge verkoudheid, rode ogen en koorts. Opvallend aan deze kinderziekte met vlekjes zijn de witte vlekken aan de binnenkant van de wangen. Na een paar dagen komen er vlekken op het gezicht en lichaam van je kind. Verlopen de mazelen ernstig, dan kan je kindje oorontsteking (soms met blijvende doofheid), longontsteking of zelfs hersenvliesontsteking krijgen. Ook mazelen kan een miskraam veroorzaken bij zwangere vrouwen. Een gevaarlijk virus dus.
Naar de huisarts bij kinderziektes met vlekjes?
Bij een heel ziek kind, bij twijfel of bij rode vlekjes die niet weggaan als je er met een glas op drukt, bel je altijd de huisarts. Bel liever te vaak dan een keer te weinig. De arts kan je het beste advies geven over elk van bovengenoemde vlekjesziektes.
Waterpokken: wat te doen tegen die vervelende jeuk? Dermatoloog en lezers geven tips