Alle kinderziektes op een rij: wat kun je verwachten in het eerste jaar?
Je ontkomt er niet aan: een kind dat ziek is. Vooral in de eerste levensjaren van een kind hebben ze het vaak te pakken. Het is ontzettend vervelend, maar tegelijkertijd ook heel normaal. Welke kinderziektes kun je verwachten in het eerste jaar van een kind? De redactie van Famme heeft ze op een rijtje gezet.
Het is als ouder helemaal niet fijn om je baby ziek te zien. Toch zou je er ook ergens een beetje blij mee moeten zijn. Het helpt namelijk om een goed afweersysteem op te bouwen. Wanneer ze de ziekte eenmaal hebben gehad, is de kans een stuk kleiner dat ze een volgende keer weer ziek worden.
Kinderziektes eerste jaar
Waterpokken
De meeste kinderen krijgen met dit virus te maken. Waterpokken zijn zeer besmettelijk. In Nederland hebben 95% van de kinderen ze voor hun zesjarige leeftijd gehad. De incubatietijd ligt tussen de 11 en 21 dagen. Hiermee is het ook heel lastig om ze te voorkomen. Kinderen zijn al voordat ze rode bultjes en blaasjes krijgen besmettelijk. Bij waterpokken krijgt je kind op het hele lichaam jeukende vlekjes, blaasjes en korstjes. Soms krijgen ze hierbij koorts, maar dat hoeft niet. Na ongeveer 10 dagen zijn de meeste korstjes verdwenen. Er is geen medicijn tegen waterpokken en het gaat vanzelf over.
RS-virus
De meeste kinderen krijgen dit virus in hun eerste jaar. Bijna alle kinderen hebben het uiteindelijk een keer gehad. Het RS-virus komt vaak voor in de winter, tussen de maanden november en maart. De symptomen variëren. Vaak worden kinderen alleen verkouden. Soms komt het voor dat kinderen heel ziek worden. Dit komt dan doordat de buisjes in de longen ontstoken raken. Wanneer baby’s jonger dan zes maanden te maken krijgen met het RS-virus kunnen ze hier veel last van hebben.
Brenda’s pasgeboren zoontje kreeg het RS-virus: ‘Hij leek wel een lappenpop’
Zesde ziekte
Een andere kinderziekte die vaak in het eerste jaar voorkomt, is de zesde ziekte. Opvallend is dat kinderen hier vaak hoge koorts van krijgen. Daarnaast is er sprake van lichtrode vlekjes op de huid. De hoge koorts houdt vaak drie tot maximaal vijf dagen aan waarna de vlekjes ontstaan in gezicht, nek en later verder op het lichaam. Deze vlekjes gaan na twee dagen vanzelf weg. Ook de zesde ziekte gaat vanzelf over. Natuurlijk kan (kinder)paracetamol prettig zijn, zodat je kind zich iets beter zal voelen.
Pseudokroep
Wanneer je kind pseudokroep heeft, is er sprake van een ontstoken keel door een virus. Bij zo’n aanval wordt je kind meestal in de avond of ‘s nachts huilend wakker. Dit komt doordat hij of zij benauwd is en je kind zal mogelijk hard hoesten. Het hoesten klinkt piepend en blaffend. Een aanval van pseudokroep gaat meestal binnen een aantal uren vanzelf over. Het is helpend om rustig te blijven en je kind zoveel mogelijk af te leiden. Verder kan warme, vochtige lucht helpend zijn.
Hand-, voet- en mondziekte
Wanneer je kind last heeft van hand-, voet- en mondziekte krijgt het rode plekjes op de handpalmen, voetzolen en/of in de mond. De plekjes kunnen uitgroeien tot blaasjes, die pijnlijk kunnen zijn. De incubatietijd ligt tussen de 3 en de 6 dagen. Naast de plekjes is het mogelijk dat je kind wat koorts krijgt. Deze ziekte geneest binnen 10 dagen vanzelf.
Vaccinaties
Natuurlijk zijn er naast deze kinderziektes ook nog ziektes die vaker voorkomen op latere leeftijd. Hierbij kun je denken aan de vijfde ziekte, krentenbaard, roodvonk of gordelroos. Daarnaast zijn er ook nog ziektes die voor kunnen komen, maar waarvoor de meeste kinderen ingeënt worden. Zo zijn de vaccinaties tegen bijvoorbeeld difterie, kinkhoest, polio, mazelen, bof en rodehond opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.